2015 április 18.

Exkluzív – Joszip Pavics: “A Margitsziget a vízilabdázás misztikus helye”

A világ legjobbjának választott, olimpiai bajnok horvát kapussal, Joszip Paviccsal készítettünk interjút.

DSCN1319

Joszip Pavics különleges egyénisége a vízilabdázás világának. A nemzetközi szövetség, a FINA 2012-ben a világ legjobb játékosának választotta, pedig ezzel a kitüntető címmel ritkán szoktak kapusokat jutalmazni. Merthogy a horvát válogatott és a Mladost Zagreb első számú hálóőre. Nem akármilyen: a horvát válogatottal 2012-ben olimpiai bajnok lett, úgy, hogy azzal a tudattal kellett védenie, nincs váltótársa, ha megsérül, vége a csapatnak… Természetesen a torna legjobb kapusának is megválasztották.

A Mladost pénteken edzőmeccset játszott az OSC-vel, erről szóló írásunk itt olvasható. A mérkőzés előtt szólítottuk meg Joszipot. Amúgy a két méter magas óriás nagyon szimpatikus, azonnal a vizipolo.hu rendelkezésére állt. Hosszan beszélt a magyar vízilabdázásról, de igazán akkor derült fel az arca, amikor két gyermekéről beszélhetett. Elsőként arról kérdeztük, hogyan érzik magukat fővárosunkban.

– Budapest különleges helye a világnak – kezdte a horvát válogatott kapusa, – nem csupán azért, mert gyönyörű város, de tele van jobbnál-jobb vízilabdacsapatokkal is. Minden egyes alkalommal, amikor erre járok, csupa kellemes élményben van részem. Tudja, azt szeretem ebben a városban, hogy az itt élők nem csak szeretik, de értik is a vízilabdát. És akkor még nem beszéltem a Margitszigetről. Elképesztő, engem mindig lenyűgöz. Ennek a sportágnak a Margitsziget, a Hajós Alfréd uszoda misztikus helye. Az OSC-vel játszunk egy nehéz meccset, a mi fiatal csapatunknak ilyen erős ellenféllel készülni igazán jó választás, sokat tanulhatunk belőle.

– Milyen a mai Mladost?

– A négy közé jutottunk a Regionális Ligában, és ott egyetlen góllal kaptunk ki a sokkal magasabban jegyzett, tapasztalt játékosokkal teli Primorje Rijekától. A horvát kupában is a döntőbe jutottunk. Szerintem amit lehet, ebből a szezonból kihoztuk, elértük a maximumot.

– Mi a különbség a mostani és az olimpián győztes horvát válogatott között? Most is maximális ponttal nyerték meg csoportjukat a világliga-selejtezőn.

– Az olimpián győztes horvát csapat tele volt tapasztalt játékosokkal. Közülük most hat hiányzik, mint Vicsan, Baracs vagy Hinics. A válogatott elmúlt időszaka nagyon nehéz volt. Sok egyéb gond mellett például rengeteg a sérültünk, olyan játékos is akadt, aki az egész világliga szezont kénytelen kihagyni. Így aztán előtérbe kerültek a fiatal játékosok, de azt kell, hogy mondjam, nem okoztak csalódást, megmutatták, hogy érettek a válogatottbeli szereplésre.

– Mit vár a horvát válogatottól világbajnokságon?

– Még nagyon sok a tennivalónk, hogy a legjobb oldalunkat mutathassuk. Sok az esélyes csapat. A szerbek, az olaszok, a montenegróiak, a magyarok és persze mi is győzni akarunk Kazanyban. Emellett megemlíteném a görögöket is, nagyon sokat fejlődtek. Most azt mondom, ha csak egy kívánságom lehetne, akkor az az lenne, ne legyen több sérültünk. Ha így lesz, jó esélyünk lesz az aranyéremre.

DSCN1268

– Mi a különbség a magyar és a délszláv bajnokság között?

– A magyar bajnokság igen különleges. Nagyon sok a budapesti csapat, ugyanakkor vidéken is találni fantasztikusan erős klubokat és nagyszerű együtteseket, mint az Eger, Szolnok vagy a Kaposvár. A válogatottban szereplő játékosok mind otthon játszanak, és akkor még nem is beszéltem a sok idegenlégiósról, az Egerben, Szolnokban szereplő szerbekről… Van vagy öt klub, amelyik bármikor megverheti a másikat. Erős bajnokság, az biztos. A Regionális Liga is erős. Nekünk nagyon sokat kell utaznunk, ami nem biztos, hogy szerencsés. Montenegróba például vagy tíz órás az út Zágrábból. A színvonal nagyon kiegyensúlyozott. A Rijeka kiemelkedik a mezőnyből, akárcsak Magyarországon a Szolnok. Azt hiszem, a továbbiakban is sok játékos érkezhet a mi ligánkból a magyar bajnokságba.

– Végezetül egy kis színes: a két gyermeke esetleg továbbviszi a hagyományokat?

– A fiam hét és fél éves, a lányom öt és fél éves. A fiam úszik, és igazán tehetséges, de ő jobban szereti a focit, így aztán nem hiszem, hogy a nyomomba lép. De nekem mindegy, a lényeg, hogy sportoljon és élvezze azt. Tudja, a lakásunkban mindenfele labdák hevernek, annyira imádja a focit.

NÉVJEGY

Joszip Pavics

Nemzetiség: horvát

Születési idő, hely: 1982, január 15, Split

Poszt: kapus

Egyesület: Mladost Zagreb

Pályafutás: olimpiai bajnok (2012, London), világbajnok (2007, Melbourne), 3x bronzérmes (2009, Róma; 2011, Sanghaj,; 2013, Barcelona), Európa-bajnok (2010, Zágráb), világliga-győztes (2012, Almati), világkupa 2., (2010, Nagyvárad)

Gy. Zs.

Fotó: Vizipolo.huHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek