2014 november 26.

Serkentőt találtak Sun Yang szervezetében

Három hónapos eltiltást kapott a kínaiak olimpiai- és világbajnok úszója Sun Yang, miután szervezetében serkentőt találtak. A versenyző még a májusi országos bajnokságon produkált pozitív tesztet, melyet a Trimetazidin nevű gyógyszer szedése okozott. A szer idén került fel a doppinglistára, és csupán a versenyek alatt nem lehet használni.

SunYang7-800x600

Sun Yang, a kínaiak olimpiai bajnoka

A kínai sportvezetés indoklása szerint azért csak most hozta nyilvánosságra Sun esetét, mert most érkezett el a határideje a doppingteszteredmények és a fegyelmi határozatok közzétételének. Az úszó mellett a csapat orvosa Ba Zhen ésaz edzői stáb is büntetést kapott, de azt nem közölték, hogy milyen mértékűt. Mivel a sportoló már letöltötte a büntetését, szerepelhetett az augusztusi Ázsia Játékokon, ahol három aranyérmet is nyert (400 és 1500 gyors, illetve 4 x 100-as gyorsváltó).

Sun lemondott a mintavétel megismétlésének jogáról. A júliusi tárgyaláson azzal védekezett, hogy a gyógyszert orvosa javaslatára már 2008 óta szedi, és nem volt tudomása arról, hogy a közelmúltban betiltották azt. A Doppingellenes Világszervezet (WADA) még 2013 szeptemberében jelezte, hogy januártól a szer tiltólistára kerül. A legfrissebb hírek arról is beszámolnak, hogy az úszó tavaly hét napot töltött rendőrségi őrizetben, miután jogosítvány nélkül vezette azt a Porsche-t, ami egy busszal ütközött.

“Az évek során rengeteg versenyen és doppingvizsgálaton vettem már részt, de még soha életemben nem lett pozitív a tesztem. Az eredmény engem is megdöbbentett, depressziós is lettem egy időre, csak a sport tartotta bennem a lelket. Megtanultam a leckét, biztos, hogy sokkal óvatosabb és körültekintőbb leszek a jövőben”. – közölte a versenyző a vétség bejelentését követően.

Az 1990-es években rengeteg doppingeset történt, főleg úszók és atléták akadtak fenn a vizsgálatokon. 1994-ben az Ázsia Játékokon a kínai csapat hét tagját kapták el szteroidok használata miatt. Nyolc év leforgása alatt összesen 28 kínai úszó bukott meg a teszteken. A vétségeket Kína sok esetben nem jelentette, ezért a nemzetközi szövetség szakértői csapatot küldött a helyzet kivizsgálására. Számtalan visszaélést tapasztaltak. Az ilyen és ehhez hasonló esetek vezettek annak a szabálynak a megalkotásához, melynek értelmében akár egy egész nemzet is eltiltható a versenyzéstől, ha egy éven belül négy sportolóját is doppingvétségen kap a FINA.

 

V. A. Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek