2015 január 04.

Holoda Péter az Egyesült Államokban folytatja

Január 11-én búcsút int Magyarországnak Holoda Péter, a Hajdúszoboszlói Árpád SE versenyzője, és az Egyesült Államokban próbál szerencsét. A fiatal úszó élete fordulóponthoz érkezett, hiszen az érettségit követően a “hogyan tovább”-ról kellett döntenie. Választásában természetesen kiemelt szempont volt a sport, így nem meglepő, hogy egy amerikai egyetemre esett a választása.

2015012124201-Holoda Auburnben

Holoda Péter az Egyesült Államokban próbál szerencsét

“Azért döntöttem így, mert Amerikában van a legjobb tanulói és egyetemi úszóbajnokság, amiből persze az is következik, hogy sokkal jobban összeegyeztethető a sport és a tanulás. Januártól az Auburn University hallgatója leszek, sportösztöndíjjal tanulok közgazdaság szakon. Maga az ösztöndíj annyit tesz, hogy a sportteljesítményemért kapom a támogatást. Szóba került más egyetem is, de ők voltak azok, akik az ifjúsági Európa-bajnokság után megkerestek. Azóta is tartom velük a kapcsolatot, ki is utaztam már egy hétvégére, amikor is körbevezettek az egyetemen, és megismerkedtem az úszócsapat tagjaival is. Sokan odajöttek bemutatkozni, igazán segítőkész a közeg, ennél jobbat kívánni sem tudtam volna. Természetesen az uszodát is kipróbáltam, illetve végignéztem a csapat tréningjeit. Amerikában az úszók együtt készülnek a műugrókkal, így körülbelül 30-40 embert láttam egyszerre edzeni.”

A tanítás majd január 20-án veszi kezdetét, addig is a magyar klasszis letudja a kötelező orvosi vizsgálatokat, illetve kicsit ismerkedik a várossal. Mielőbb el kell kezdenie az edzéseket is, hiszen már januárban számot kell adnia tudásáról. Legkorábban májusban tér vissza Magyarországra, de addig is a tanulás, az edzés és a versenyzés tölti ki az életét. A kinti élet számos új lehetőséget nyújthat Péter számára, ugyanakkor nem lesz egyszerű mindezt összeegyeztetni a hazai válogatott összetartásokkal, valamint a világversenyekkel, melyeken továbbra is hazánkat képviseli.

“Úgy tervezem, hogy májusban jövök haza, és majd csak augusztus végén kell visszatérnem az egyetemre. Ezáltal a kinti bajnokság nem okoz összeegyeztethetetlen problémát a válogatott versenyekkel. Az intézmény ráadásul elnéző azokkal a hallgatókkal, akik világversenyeken vesznek részt. A válogatott tavaszi és őszi edzéseire nem valószínű, hogy haza tudok majd jönni, de a nyári edzőtáborokon biztosan részt tudok majd venni.”

Az tehát még a jövő zenéje, hogy hányszor utazhat majd haza, azt azonban mindenképp pozitívnak tartja, hogy rengeteg megmérettetésen vehet majd részt. Emellett az újfajta edzésmódszereket is kíváncsian várja.

“Mindenképpen előnyösnek ítélem meg, hogy gyakran kell majd rajthoz állnom az egyetemi bajnokság miatt, szerintem ez a legjobb felkészülés. Kisebb versenyeket hetente, vagy havonta kétszer rendeznek, év elején sűrűsödik be igazán a program, s a komolyabb viadalokon már olyan sportolók is rajtkőre állnak akik már a legnagyobb világversenyeken is bizonyítottak. Emellett az is a segítségemre lehet, hogy Amerikában merőben más edzésmódszereket alkalmaznak, mint itthon. Azt vettem észre, hogy kint nem a távolságra, hanem inkább az intenzitásra mennek rá, ami a sprinterek számára tökéletes” – árulta el Holoda Péter a Haon.hu munkatársának.

 

V. A.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek