2015 július 13.

Horkai György az új szabályokról: Ez egy más sport

Edzőt próbáló feladat előtt Horkai György, hiszen az új szabályokkal tarkított vb-re kell felkészítenie az U20-as válogatottat. Még van idő csiszolni a csapaton, de az új regulák, extrém körülményeket teremtenek egy meccsen belül, ami, ahogy ő fogalmazott: kiszámíthatatlanná és megjósolhatatlanná tesznek egy találkozót.Horkai György; Zerinváry Lóránd

A Vodafone-kupán bemutatkoztak a FINA új – kísérleti – szabályai (5+1 fővel), hiszen az U18-as válogatott, az U20-as ellen játszott. Utóbbi korosztálynak idén lesz Vb, immár a megváltoztatott regulákkal. A játék képe merőben mást mutatott a “normál” vízilabdáénál.

– Pörgősebb, fárasztóbb és talán kiszámíthatatlan ez a játék…

Horkai György: Igen, nagyon megnehezítik a dolgunkat. Egyszerűen megjósolhatatlan bármi, olyan extrém dolgok vannak a játékban, amik elképzelhetetlen a vízilabdában. Egy februári tornának a videóját néztem a napokban. Az első negyedben 8-3-ra vezettek a horvátok. Pár perccel a lefújás előtt 14-12-re már nálunk volt az előny, de a végén 14-14-es döntetlen lett. Ha normál vízilabdában elmegy egy csapat három-négy góllal, akkor majdnem vége a mérkőzésnek, itt nem. A játékban a különbség sokkal kisebb lesz, ugyanakkor sokkal fárasztóbb az egész.

– Ezt kiküszöbölni ki lehet, hogy ne legyen ilyen nagy a kilengés egy mérkőzésen belül?

H. Gy.: Nem tudom, egy tornát játszottunk eddig, ami hasznos volt. Mindenki panaszkodik, de így kell játszanunk. Ez egy más sport.

– Elég hosszú hetek állnak még előttünk, hiszen szeptember elején kezdődik a Vb…

H. Gy.: A hátralevő napokban, pontosan július 20-án indul meg a nagy élet, ekkor jönnek a horvátok. Aztán megyünk Olaszországba, majd Szerbiába, a végén a Tiszavirág-kupa zárja a felkészülést Szegeden, ami augusztus végén lesz. Itt, az ausztrálokkal, a szerbekkel és a montenegrói csapattal küzdünk meg. A nevekből látszik, hogy ez egy nagyon kemény torna lesz.

– A másik,’97-es korosztálynak, hogyan alakul a nyara?

H. Gy.: Ezzel a korosztállyal már előre dolgozunk, hiszen nekik jövőre lesz az Európa-bajnokság. Mondom ezt annak ellenére, hogy a tavalyi ’96-os Vb-n a fele csapat már ’97-es volt. Nekik a már szokásosnak mondható Savaria-kupa lesz Szombathelyen, ahová az olaszok, a horvátok és a szerbek jönnek. Csak ilyen, kemény tornákat szervezünk, hogy lássuk, miben kell fejlődnünk.  

Sz. B.

Fotó: MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek