2015 február 14.

Volvo-kupa: remek győzelem a horvátok felett, tornagyőztes a magyar válogatott!

A Volvo-kupa nemzetközi férfi vízilabdatorna második napján Magyarország az olimpiai bajnok horvátokat látta vendégül. Benedek Tibor legénysége nagyszerűen védekezett és jól támadott, Decker Attila és Salamon Ferenc játéka kiemelkedett, és a végén 9-6-ra  győzte le a vendégeket.

 DSCN0350

A Volvo-kupa első napján a magyar válogatott az Egyesült Államok gárdáját győzte le meggyőző fölénnyel, 21-11-re, míg a horvátok Kanadát, 11-5-re. (A mieink három év után juuottak 20 gól fölé.) A horvátok hét olimpiai bajnokkal érkeztek (Pavics, Jokovics, Buljubasics, Buslje, Sukno, Dobud, Obradovics). Nálunk Benedek Tibor kapitány, ígéretéhez híven, ezúton is változtatott, Gór-Nagy Miklós és Bátori Bence maradt ki az előző naphoz képest, helyettük Decker Ádám és Erdélyi Balázs ugrott a medencébe. A találkozó előtt kis ünnepség keretében köszöntötték a nemrégiben 100. válogatottságához érkezett Vámos Tamást, és a 200-200. meccsét játszó Varga Dénest és Madaras Norbertet.

Tavaly kétszer is legyőztük a horvátokat, egyszer a kontinensbajnokságon 8-7-re, majd a világkupán, 9-5-re. Mivel az előmeccsen Kanada és az Egyesült Államok remizett, lehetett tudni, akár a torna győztese is megszülethet ma.

Különleges ráúszással kezdődött: a labdáért Kapás Bolglárka és Bernek Péter, a BVSC két kiválósága úszott. A meccs Sukno kapufájával indult, majd Decker Attila bravúros védésével, és Salamon blokkjával folytatódott. A péntekhez hasonlóan ismét dugig telt a Szőnyi úti BVSC-uszoda, a közönség pedig hálásan ujjongott. Salamon lövése középről utat talált, vezettünk, a néző pedig óriási hangzavarral adták tudtul elégedettségüket. Erre a meccsre Decker Attila kapott lehetőséget (a kapuban, hiszen bátyja is a vízben tempózott), és hamar élt vele: nagy védésekkel mutatkozott be. Az amerikaiak ellen öt gólig jutó Salamon ezúttal is nagyon élt: középen egyedül maradt, így máris 2-0 a házigazdáknak. Másfél perccel a negyed vége előtt Obradovics közeli kísérletét emberfeletti mozdulattal hárította a magyar hálóőr!

DSCN0323

Salamon Ferenc a mérkőzés egyik hőse volt (Fotó: Vizipolo.hu)

A második negyed Németh Toni fórgóljával kezdődött – a mieink hálója még mindig érintetlen maradt. Végül Buljubasics kapufáról levágódó lövése – emberelőnyben – vetett véget a vendégek góltalanságának, több, mint tíz perc után. Varga Dénes pazar lövést engedett el, 4-1 ide, majd ugyanő megismételte a mozdulatot – máris 5-1. A reklamáló horvát mester sárgát kapott. Feltűnő volt, milyen sok eredményes blokkot mutat be a magyar csapat, megszívlelendő Benedek kérését a fegyelmezett védekezésre. Végül Dobud a nagyszünet előtti pillanatokban betalált – addig Decker 83 százalékos hatékonysággal védett! Így is mosolyfakasztó volt az eredményjelzőre nézni, 5-2-vel fordulhattak a csapatok.

Fordulás után Buljubasics belőtt egy fórt, de megint jött Salamon, aki nagyon élt, távolról lőtt hatalmas gólt (6-3). Már az is tanulságos volt, hogy a ráúszásnál mekkora előnnyel ért oda a labdához horvát vetélytársával szemben. Sukno kihagyott egy ötméterest (közben Decker Ádám kipontozódott), majd Dobud labdáját szedte ki Decker Attila. Vámos lövésével 7-3 lett, de Sukno közelebb hozta a vendégeket.

DSCN0363

Erdélyi Balázs jó teljesítménnyel mutatkozott be

Decker azt is védte, amit matematikailag nem is lehet, maradt a 7-4, és már csak egy perc volt hátra a negyedből. Ádáz csatával ért véget a játékrész, és biztos előnnyel mehettünk a végjátékba.

A kapufa megint velünk volt, de a horvátok védekezése is feljavult. Loncar centerből szerencsés gólt ért el, Erdélyin pattant meg a laszti. Szívós a kígyótérről eresztett el egy nagy lövést, a játékszer a kapuba suhant, 8-5. Németh Toni előnyből érte el 9. gólunkat, nagyon érett a győzelem. Decker továbbra is nagyon élt, főszereplővé lépett elő, ihletett állapotban védett. A vége 9-6, ezzel a magyar válogatott már ma tornagyőztes lett!

 

9. Volvo-kupa nemzetközi férfi vízilabdatorna, Budapest, 2. nap

Magyarország – Horvátország 9-6 (2-0, 3-2, 2-2, 2-2)

Szőnyi út, Laky Károly uszoda, 1000 néző

Vezette: Colominas (spanyol), Terpenka (kanadai)

Magyarország: Decker A. – Decker Á., Madaras,  Erdélyi, Salamon 3, Varga Dénes 2, Bedő. Csere: Angyal, Vámos 1, Szivós 1, Németh 2, Manhercz K.

Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Horvátország: Pavic – Jokovics 2, Goreta, Sukno 2, Obradovics, Dobud 1, Buslje. Csere: Loncar 1, Viskovics, Buljubasics, Macan.

Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

Gól/emberelőny: 5/11 ill. 3/13

Gól/büntető: –  ill. 0/1

Kipontozódott: Decker Á. (20. p), Angyal (23. p.) ill.

 

A nap másik mérkőzésén:

Egyesült Államok – Kanada 11- 11 (2-2, 3-1, 3-5, 2-3)

A torna állása:

1. Magyarország 6, 2. Horvátország 3, 3. Kanada 1, Egyesült Államok 1 pont.

 

Az első napon történt:

Vélemények: Benedek elégedett, kíváncsian várja a horvátokat

Átadták a megújult BVSC-uszodát

Volvo-kupa: súlyos vereséget mértünk az amerikaiakra

Volvo-kupa: Könnyed horvát siker a nyitányon

Gy. Zs.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek