2015 július 25.

Vizes vb: Már a kicsik is nagyok – esélylatolgatás

Címvédőként utazik Kazanyba a magyar férfi vízilabda-válogatott, tehát mindenki ránk feni a fogát. Könnyű csoportból egyenes út vezethet a nyolc, akár a négy közé is. Mindenki augusztus 4-re figyel.

magyar valogatott ffi benedek2

Nagyon erős a kazanyi férfi vízilabdatorna mezőnye. Akik odaérhetnek a végén: Magyarország, Szerbia, Olaszország, Horvátország, Montenegró. A hagyományosan erős csapatok. De már a kicsik sem kicsik: Ausztrália, Egyesült Államok, Brazília, olykor Kanada – nem lehet leírni őket. Érmük talán már nem lenne meglepetés, végső győzelmük (még?) igen.

A sorsolás szeszélye úgy hozta – persze ezért a korábbi években meg kellett dolgozni -, hogy a magyar válogatott könnyű csoportba került a kazanyi világbajnokságon, így akár a Kazahsztán,  Argentína és Dél-Afrika elleni meccseket a csapatépítés jegyében is fel lehet használni. Benedek Tibor kapitány így is tesz, az utolsó simítások a csoportellenfelekkel szemben történnek meg.  A papírforma alapján nem lehet gond az első hely megszerzése a magyar válogatott számára a C-jelű négyesben, így pedig a kiírás szerint egyből negyeddöntőt vívhat majd. Július 17-én játszuk az első meccset, majd július 29-én (szerdán) és július 31-én (pénteken). Aztán szünet, és a négy közé kerülésért már augusztus 4-én szállhatunk vízbe, az előzetes tervek szerint. A csoportellenfelek közül Kazahsztán lehet a legkeményebb dió, de nem feltörhetetlen.

Ezt követően, a négybe jutásért az A-csoport második helyezettjének és a B-csoport harmadik helyezettjének összecsapásából győztesen kikerülő jön szembe. Ennyire távolra már nehéz előretekinteni. Ha a szorosan vett papírformát nézzük, a horvátok és az olaszok nyerhetik csoportjukat, ebben az esetben Brazília, Kanada, az Egyesült Államok és Görögország közül kerülhet ki az a csapat, amellyel megküzdhetünk a négybe jutásért.

A szerbek mindig az egyik legfőbb esélyesek. A felkészülés során hullámzó teljesítményt nyújtottak, de a világligát megnyerték. Kikaptak az amerikaiaktól (négyszer is) a tengerentúlon tett “vajaskenyértúrán”, megverték az oroszokat, odahaza bukták az utolsó erőfelmérőt, a nyolccsapatos szupertornát. Öt magyarországi légióssal, a tavalyi év játékosával (Filipovics) és az ifjú titán Mandiccsal utaznak Oroszországba – a szerb keret.

Montenegró a világliga selejtezőjében egyre-másra szenvedte el a meglepő vereségeket (be sem jutottak a szuperdöntőbe), és amikor már mindenki leírta őket, Szerbiában tornát nyertek. A horvátok ezüstöt szereztek Bergamóban, a világliga-döntőn, majd hosszú időre (évekre?) elveszítették egyik legjobbjukat, a renitens Niksa Dobudot, akit a FINA tiltott el. Az olimpiai bajnok így is nagyon erős. Vertük őket a Volvo-kupán, de kikaptunk tőlük a világligán – a horvát keret. Az olaszokat legyőztük a a világligán, de kikaptunk tőlük a Vodafone-kupa döntőjében.

Szólni kell még a nem európai csapatokról. Ausztrália, az Egyesült Államok és Brazília is nagyon fejlődik, ékes példa rá, előbbi kettőtől meglepő vereséget szenvedtünk az idén. Az OSC-s Joseph Kayes végül nem lehet ott ausztrál színekben a vb-n, nagy a megkönnyebbülés az ellenfeleknél – az ausztrál keret. A brazil szövetségi kapitányt Ratko Rudicnak hívják – neve garancia a sikerre. A brazilok a riói olimpiára építkeznek, jó szereplésük már nem lesz meglepetés.

Fontos tudni, hogy a világbajnokság kvalifikál a riói vb-re. Szerbia, az Egyesült Államok és a rendező Brazília már jogot szerzett. Amennyiben például a szerbek döntőt játszanak, akkor az első háromban kell lennie a magyar válogatottnak  riói kvótáért.

A vb teljes programja!

Csoportbeosztás, férfiak:

A-csoport
Horvátország, Brazília, Kína, Kanada

B-csoport
Görögország, Olaszország, USA, Oroszország

C-csoport
Dél-Afrikai Köztársaság, Magyarország, Kazahsztán, Argentína

D-csoport
Szerbia, Japán, Montenegró, Ausztrália

Gy. Zs.

Fotó: Vizipolo.hu


Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek