2014 szeptember 11.

Újabb sikereken van túl a magyar úszósport

Az augusztusi berlini felnőtt Európa-bajnokságon öt, a nankingi ifjúsági olimpián négy, a most hétvégén zárult balatonfüredi junior nyíltvízi világbajnokságon pedig két aranyat nyertek a magyar úszók, miközben a sikerszériát seregnyi további érem egészítette ki e világversenyeken – összegezték a lényeget a sportági ‘aranynapoknak’ szentelt szerdai sajtótájékoztató résztvevői.uszas altalanos
Kósa Lajos, a 2021-es magyarországi felnőtt vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke azt emelte ki, hogy a balatoni esemény nagyszerű főpróba volt a hét év múlva esedékes csúcsviadal előtt már csak azért is, mert a magyar úszósport először rendezett idehaza vb-t.

‘Merész debütálás volt, hiszen bő egy hónap állt rendelkezésre, ami nem mondható soknak’ – fogalmazott, majd megemlítette Cornel Marculescunak, a vizes világszövetség, a FINA ügyvezető igazgatójának a reagálását, aki kitűnő színvonalon megszervezett vb-ről, elsőrangú körülményekről írt, és teljes megelégedettségéről írt gratuláló levelében.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, hogy szenzációsan szerepeltek az úszók mindhárom nagy versenyen, s annak a reményének adott hangot, hogy a sportág legjobbjai Rióban, a 2016-os nyári olimpián is jól fognak teljesíteni.
‘Megvan az esély rá, hogy két év múlva is ünnepeljünk, a MOB megadja az anyagi, erkölcsi, szakmai támogatást’ – jelentette ki.
Simicskó István sportért felelős államtitkár kitért rá, hogy a kormányzat 50 millió forinttal támogatta a junior vb megrendezését, s úgy fogalmazott, jó ötlet volt Gyárfás Tamás sportági elnök részéről, hogy Magyarország vállalja el a házigazda szerepét a visszalépni kényszerült Izrael helyett.
‘Sportdiplomáciában is tovább erősödtünk’ – hangsúlyozta, majd hozzátette: fontos, hogy jöjjenek az eredmények, de az is, hogy minél több gyermek tanuljon meg úszni Magyarországon. Ez utóbbival kapcsolatban hatalmas fejlődésnek nevezte, hogy az utánpótlásban a létszám egy év alatt ötezerről 6500-ra nőtt.

A sajtótájékoztatón jelen volt versenyzők idei legeredményesebbje, a berlini Európa-bajnokságon hat érmet, közte három aranyat nyert Hosszú Katinka elmondta, hogy a maga részéről nem igényel külön motivációt a folytatáshoz.
‘Ha jönnek az eredmények, már azon jár az eszem, mit és min lehetne még tovább javítani, hogy még jobb úszó legyek. A nagy cél természetesen a riói olimpia, mert olimpiai aranyam még nincsen’ – mondta a vb- és Eb-győztes versenyző. ‘Még csak félúton vagyunk a Rióba vezető úton, de nagyon sok idő nincsen, bőven akad még elvégzendő munka.’
A londoni olimpia bajnoka, a vb- és Eb-győztes Gyurta Dániel arról beszélt, hogy sajnálja, amiért a múlt hónapi németországi kontinensviadalon nem állt rajthoz fő számában, a 200 méteres mellúszásban.
‘Ezt a döntést meg kellett hozni, éppen azért, hogy két év múlva, Rióban legyek a legjobb formában, s akkor meglesz a hőn áhított diadal ott is’ – mondta, rávilágítva, hogy neki, aki hosszú évek óta halmozza az aranyakat a világversenyeken, fontos volt, hogy ebben az évben tudjon ‘szusszanni’.

‘Az Eb nem kis verseny, de ha az olimpiával hasonlítjuk össze, akkor Rió felé billen a mérleg’ – fogalmazott Gyurta.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.