2014 szeptember 27.

Szilágyi Lilána Európa legjobb ifjúsági sportolója

Az újdonsült kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliánát jelölte a Magyar Olimpiai Bizottság az „Év legjobb európai ifjúsági sportolója” címre – értesült a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa.
szilagyi lilana
A díjért folyó versenyt 2011-ben az Európai Olimpiai Bizottság az egy évvel korábban repülőgép katasztrófa áldozatává vált lengyel Piotr Nurowski emléke előtt tisztelegve hirdette meg.
Nurowski élvonalbeli teniszjátékos volt, sportvezetőként pedig előbb a Lengyel Atlétikai Szövetség vezetőjeként, majd 2005-től hazája olimpiai bizottságának elnökeként tevékenykedett. Egyike volt annak a 96 honfitársának, akik négy évvel ezelőtt a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre igyekeztek, de a gépük az oroszországi Szmolenszk térségében lezuhant. A katasztrófát senki sem élte túl, az elhunytak között volt Lech Kaczynski, volt lengyel elnök is.
A Piotr Nurowski díjra 19 európai olimpiai bizottság egy-egy fiatal sportolóját jelölte, a versengők létszáma tehát tekintélyes. Ugyanezt lehet mondani a lista összetételéről is, hiszen a szeptember 8-i határidőig a nemzeti döntéshozók kizárólag olyan 19 évnél fiatalabb, illetve a 19. életévüket idén december 31-ig betöltő sportolókat küldtek újabb nemzetközi versenybe, akik 2014-ben sportágukban kivételesen jó teljesítményekkel rukkoltak ki.

Mint ismeretes, a 18. születésnapját november 19-én ünneplő Szilágyi Liliána idén nyáron, a második alkalommal megrendezett ifjúsági olimpiai játékokon – az 57 tagú magyar csapat legsikeresebb szereplőjeként – a 100 és a 200 méteres pillangóúszásban nem talált legyőzőre. Ezzel a bravúrral pedig egyike volt a rangos seregszemle összesen három duplázójának. Liliána kettős győzelme korosztályos világrekord javítással is párosult. Méltatásánál viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy jelenleg a magyar élmezőnyben – beleértve a felnőtt korú riválisait is – ő az 50, a 100 és a 200 méteres távok ranglistavezető „pillangózója”. Sokáig és kitartóan a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső tehetséges unokájaként, illetve az egyaránt figyelemre méltó úszómúlttal rendelkező szülei reményteljes lánygyermekeként említették a nevét, „névkártyája” viszont immár a második esztendeje az egyre tekintélyesebb saját eredménylistája. Olyannyira, hogy szakberkekben olykor már a 2016. évi ötkarikás versenyek magyar reménységei között is szóba hozzák Szilágyi Liliánát.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay PéterHozzászólás jelenleg nem lehetséges.