2017 június 28.

Szakemberek aggódnak a vízilabda jövője miatt

Több szakember is aggodalmát fejezte ki az új szabályok esetleges bevezetése miatt. 

vizilabdaaltalonos201701

Mint beszámoltunk róla, jelentős szabályváltozások jöhetnek a vízilabdában. Az egyik sarkallatos pontja ennek, hogy a nőknél a 8 helyett, 10 csapat szerepelhet majd a tokiói olimpián, de ennek ára van, hiszen a csapatok létszámát a mostani 13-ról szűkítenék 11-re.

Több szakember ez ellen emelt szót. Dragan Jovanovics, a világ vízilabda-edzőit tömörítő szervezet (WWPCA) ügyvezető igazgatója, elmondta a wpdworld-com.nak.: „Több hatása lesz a módosításának. Úgy gondolom,  a sérülések száma emelkedni fog. A FINA-nak szakértőkkel és játékosokkal kellett volna egyeztetnie, és tesztelni a szabályokat a különböző versenyeken. (…) Ezek a szabályok károsíthatják a vízilabda fejlődését – fogalmazott a szakember.

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e a sportág jövőjéért így felelt: Igen, és nem vagyok egyedül. Életünket a vízilabdának szenteltük. Nem vagyunk a változtatások ellenzői, de csak valódi értékek mentén történhet – fejezte be Dragan Jovanovics.

Nem csak a szerb szakember szólalt meg a szabályváltozás ellen, hanem Ratko Rudics is, az edzőlegenda négy olimpiai címet szerzett trénerként. Most keményen kritizálta a módosításokat:  Mi edzők mindig az ilyen reformok ellen voltunk, ugyanis nem szolgálja a technikai fejlődést. A szakember elmondta, a NOB által jóváhagyott, amit már a FINA egy javaslatként fog megtárgyalni a június 22-ei ülésén nem jó irányba viszi a sportágat. Mi is a változás pártján állunk, de nem így – zárja mondandóját Rudics.

A FINA tehát a vizes vb alatt fog tárgyalni az új regulákról, ami azt illeti, nem lesz könnyű döntés.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek