2018 május 02.

Szabálymódosítás – Íme, az első javaslatok

A világ vízilabda-edzőit tömörítő szervezet (WWPCA) ügyvezető igazgatója 14 pontban foglalta össze, milyen módosításokat kellene szerinte eszközölni. Az új regulákat, akár már ősztől a délszláv bajnokságban is tesztelhetik.

draganjovanovics2018

Fotó: waterpology

Mint többször beszámoltunk róla, az elmúlt hétvégén a FINA megtartotta budapesti kongresszusát, amelyen 107 országból, 200 küldött vett részt. Az üléseken az új szabályok voltak terítéken. A szervezet technikai bizottsága (TWPC) egy 21 pontból álló módosító csomagot tett le az asztalra.

Most pedig a világ vízilabda-edzőit tömörítő szervezet (WWPCA) ügyvezető igazgatója, Dragan Jovanovics beszélt a konkrét elképzelésekről a waterpology.com-nak.

Az új elképzeléseket akár már az ősszel kezdődő Regionális Ligában is bevethetik. A szakember elmondta, hogy 15 módosító javaslat az edzői bizottságtól jött, ami erősnek mondható. A reguléákkal kapcsolatban leszögezte: nem akarunk 5 játékost és kisebb labdát, azonban a pálya 25 méterre csökkentéséről a vélemények megoszlanak.

A 14 pontból kiemelendők:

– a szabálytalanságot hasonló szigorral kellene megítélni, mint a kosárlabdában

– a center idejét korlátoznák egy adott területen belül, akár csak a kosárlabdában (itt három másodperc ez az időtartam, amíg egy bizonyos területen belül tartózkodhat a játékos, nyilván a vízilabdában több lenne – a szerk. megjegyezése)

– a kapus helyett mezőnyjátékost is becserélhetnének, akár a kézilabdában

– az adott mérkőzés után, a brutalitást elkövetett játékost szigorúbban szankcionálnák a játékvezetők, akár a kérdéses szituációt vissza is néznék.

– az ötméteres vonalat, hat méterre állítanák

– a bírókat bemikrofonoznák és a meccs közben egymással is kommunikálhatnának

–  a félidő között három perc lesz (most minden negyedben lehet időt kérni és 5 perc a két félidő közti idő)

– a világbajnokságra és a világkupára 15 játékost lehetne nevezni.

A tesztelés már nyáron elkezdődhet a FINA által rendezett eseményeken. A szervezet júniusra ígérte, hogy napvilágra hozza az új regulákat. Így a szombathelyi U18-as fiú vb-n (augusztus 11. és 18. között), a belgrádi leány U18-as vb-n (agusztus 26. és szeptember 2. között) lesznek bevezetve az új regulák. Sőt, a szeptemberi női és férfi világkupán is tesztelik az újításokat.

Ezek után a novemberi FINA technikai kongresszusán fogják eldönteni, mennyire váltak be a módosítások.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek