2017 május 22.

Pécsen is vannak változások

Két helyet is léptünk előre a tavalyi szezonhoz képest, de a számok mögé nézve, ennél jóval nagyobb a fejlődés – mondta Lukács Gergely a mecsekaljaiak edzője oldalunknak, aki már a következő idénybeli csapatról is beszélt…

LukacsGeregelypecscsapat03

-A férfi Ob I 12. helyén zárta a Pécs a szezont, elégedett vagy?

Lukács Gergely: Két helyet is léptünk előre a tavalyi szezonhoz képest, de a számok mögé nézve, ennél jóval nagyobb a fejlődés. A rájátszást leszámítva elégedett vagyok a szezonnal. Az elvégzett munkával, a játékosaim egyéni fejlődésével és azzal, hogy csapatként egész idényben ilyen szépen tudtuk teljesíteni. Talán idén ez volt a legnagyobb erősségünk, szinte az egész bajnokság során – még a nehéz helyzetekben is – egységesek tudtunk maradni, nagyon büszke vagyok arra a kohézióra, ami a játékosok között kialakult. Nyilván a középszakasz után a 30 megszerzett ponttal a tizedik helyen állni, megelőzve nálunk jóval rutinosabb játékosokból álló, adott esetben tehetősebb csapatokat, ez egy nagyon szép siker.  

Az alapszakasz végén egyetlen egy pontra voltunk, hogy nyolcba kerüljünk, emellett decemberben megnyertük a Komjádi Kupát. Összességében tényleg egy sikeresnek mondható szezon volt, és tökéletesen illett bele a hosszú távú terveinkbe. Abban a koncepcióban haladtunk tovább, amit két és fél éve elkezdtünk és próbálunk azóta is építeni. Rengeteg fiatal játékos volt a csapatunkban, a KSI után a második legfiatalabb együttes voltunk a mezőnyben.

-Volt egy biztos játéka a csapatnak a szezon során. Ez meglepett?

L. G.: Azért nem lepett meg, mert rengeteget gyakorolunk bizonyos szituációkat. A bajnokság elején viszonylag hamar megtaláltuk azt a játékstílust, ami leginkább fekszik ennek a csapatnak. Van egy alapjátékunk, amit az ellenfél függvényében tudtunk alakítani, ha szükséges volt. Ez néha nagyon jól működött, volt hogy kevésbé, de egy ilyen fiatal csapatnál ez természetes dolog. Nagyon régen volt ilyen a pécsi vízilabda történelmében, hogy március elejével matematikailag is kivívtuk a bentmaradást. A rájátszásban szerettünk volna eredményesebbek lenni, de itt is nüanszokon múlt a helyosztók eredményei a Debrecen illetve a Kaposvár ellen.

LukacsGeregelypecscsapat02

-A következő szezon, hogy néz ki pécsi szemüvegen keresztül?

L. G.: Szeretnénk jövőre is előrelépni, mégpedig úgy, hogy a csapat fiataljai még hangsúlyosabb szerepet fognak kapni. A keret magja együtt marad. Két távozó játékosunk van, Kolozsi Marcell és Drasko Gogov személyében. Helyükre érkezik Chilkó Márton Szegedről és Szatmári Kristóf Szolnokról. Játéktudásukkal, személyiségükkel és ambíciójukkal egyaránt mindketten beleillenek a csapatszerkezetbe és a pécsi jövőképbe. Nagy előnyünk lehet az, hogy július végén nem kell teljesen új csapatot építeni, hanem beleillesztve az érkezőket tovább csiszolhatjuk a játékunkat. Az elkövetkező hetekben elképzelhető még minimális játékos mozgás a csapatnál, de a keret majdnem teljesen készen van.

-Akkor az is fontos szempont volt, hogy magyar játékosok alkossák a keretet…

L. G.: Igen, a vezetés külön kérése volt ez. Zlatko Rakonjacnak is folyamatban van honosítási kérelme, komoly tervei vannak a pólósnak Pécsett, vele is hosszú távon számolunk. Az elmúlt szezonokban jól sikerült a légiósok kiválasztása, panaszunk nem lehetett rájuk, de most elérkezett az idő, hogy most az effajta segítséget nem igényelve, a magyar fiatal játékosokon legyen nagyobb felelősség. Nagyon sokat fogunk jövőre is dolgozni, terveim szerint kiképző bázissá alakulunk itt a Mecsekalján, ahonnan az ide érkező fiatalok néhány éven belül akár válogatott közeli játékosokká válhatnak. Várjuk a következő szezont. Szeretnénk jövőre – ahogy idén is – az alapszakasz utolsó fordulójában még versenybe lenni a legjobb nyolcba kerülésért.

(vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek