2015 szeptember 19.

Olimpia 2024: Torontó kiesett a rendezésért folyó küzdelemből

Több héten át tartó spekuláció után, mi szerint Kanada adna otthont a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékoknak, Toronto város képviselői bejelentették, hogy nem vesznek részt a rendezés jogáért folytatott küzdelemben.

Különböző médiumokban jelentek meg hírek arról, hogy a város még nincs felkészülve arra, hogy egy ilyen szintű eseményt pénzügyileg finanszírozzon. Különösen úgy, hogy a Pánamerikai Játékok is itt kerültek megrendezésre idén nyáron. Az olimpiai játékok költsége akár dollármilliárdokba is kerülhet, melynek felét a rendező városnak kell előteremtenie. Az idei Pánamerikai játékok összköltsége hozzávetőlegesen 2 milliárd dollárra rúgott, mellyel beírta magát a történelembe, mint a legdrágább megrendezésre kerülő viadal.

pan-am-games-toronto-2015Fotó: kanadavilaga.com

Toronto polgármestere, John Tory elmondta, hogy a vállalatok, melyek pénzügyileg biztosították volna, hogy meg tudják tenni az első lépéseket az olimpia felé, nem lelkesedtek az eseményért.  Tory hozzátette, hogy úgy gondolja, hogy Torontó a jövőben készen áll egy nyári olimpiára, de nem feltétlenül a 2028-asra.

vancouverFotó: espn.go.com

Montreal adott otthont az 1976-os nyári olimpiának, valamint két szintén kanadai város,  1988-ban Calgary,  2010-ben pedig Vancouver szolgált a téli olimpia színhelyéül. Igaz, hogy nagyon sok épületet korszerűsítettek az idei Pánamerikai játékokra, de a vízi központ csak 6 ezer férőhelyes, ezt pedig legalább 10 ezerre kellene még bővíteni egy olimpia megrendezéséhez.

Így tehát a rendezési jogért folyó versenyfutásban a másik öt nevezett város, Los Angeles, Párizs, Róma, Hamburg és Budapest fog részt venni.

Forrás: swimmingworldmagazine.com

N.V.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek