2015 szeptember 15.

Olimpia 2024: Róma – Innováció és fenntarthatóság

Már csak egy napjuk maradt a jelentkezésre azon városoknak, akik szeretnék megpályázni a 2024-es olimpia és paralimpia rendezését. Róma hivatalosan is beadta kérelmét a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz.

Róma a második alkalommal lehetne házigazdája a világ legrangosabb sporteseményének. Az első még 1960-ban volt. Ekkor csatlakozott végérvényesen Dél-Afrika a versenyekhez illetve ez volt az első olimpia, amit közvetített a televízió Észak-Amerikában.

roma_olimpiaFotó: olimpia.origo.hu

A legnagyobb vitát a férfi 100 méteres gyorsúszás döntője kavarta, amikor első ránézésre úgy tűnt, hogy az ausztrál John Devitt és az amerikai Lance Larson holtversenyben ért célba. A bírák végül a megérzéseikre és nem a stopperórájukra hagyatkoztak és Devittet hirdették ki a szám győztesének. Ez az incidens megnyitotta az utat az elektronikus érintőpanelek használata felé a nagyobb versenyeken.

john-devittFotó: parramattamaristobu.org.au

Róma az egyik leghíresebb város a világon, ezt a szervezők hangsúlyozzák is a 2024-es olimpiára benyújtott pályázattal. Látványosságai között van a Colosseum, ami otthont adhatna több rendezvénynek is, köztük a maratni- és az országúti kerékpáros versenyeknek. A szervezők pedig az összes díjátadó ünnepséget is itt szeretnék lebonyolítani.

romaFotó: swimmingworldmagazine.com

Az 1960-as játékokon használt úszó komplexum, a Foro Italico még mindig használatban van. Szintén ez a küzdőtér adott otthont az 1994-es és 2009-es világbajnokságoknak is, melyekről utólag derült ki, hogy ezek a történelem leghíresebb világeseményei.  A kültéri medence befogadó képessége körülbelül 10.000 fő, aminek bővítésére lesz szükség, amennyiben valóban itt kerülnek lebonyolításra egyéb úszószámok is.

Foro-OlimpicoFotó: swimmersdaily.com

A létesítmény területén található egy fedett medence is, mely egy rövid sétával megközelíthető. A jelek szerint a szervezők a Foro Italico-t szeretnék használni a 2024-es olimpiai és paraolimpiai úszóversenyek alatt.

Az egyik követelmény a pályázó városok számára, hogy olyan létesítményt kell használni, ami a játékokon kívül alkalmas még sportesemények lebonyolítására és nyilvános használatra is. A szervezők remélik, hogy az olimpiai falut a római Egyetem mellett lehet majd felépíteni, így ez szolgálhat majd a tanulók szállásaként a játékok után.

 uni_di_romaFotó: cityfactor.it

Forrás: swimmingworldmagazine.com

N.V.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek