2015 szeptember 16.

Olimpia 2024: Hamburg is versenyben az olimpiáért

Bár Hamburg városát már régóta pályázónak tekintik a 2024-es nyári olimpia szervezői jogáért, a német város azonban csak múlt hét szerdán nyújtotta be hivatalos rendezési igényét a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz.

Hivatalosan öt város verseng a 2024-es olimpia rendezés jogáért, a NOB pedig hamarosan lezárja a nevezési határidőt. Ezek a városok Hamburg mellett pedig, Párizs, Róma, Budapest és Los Angeles. Torontó is fontolgatja a rendezést, de a megfelelő tisztviselők még nem adták meg a nevezéshez szükséges jóváhagyást.

hamburg_01Fotó: daiymail.co.uk

Az öt város közül talán Hamburg lehet a legkevésbé ismert. Berlintől 180 mérföldre, Észak-nyugatra helyezkedik el, körülbelül 1,7 millió lakossal rendelkezik, ezzel a második legnagyobb német városnak számít. Kezdetben Berlin volt a pályázó város, ám a végén Hamburg győzött. Berlin volt a házigazdája az Adolf Hitler uralma alatt zajló 1936-os olimpiának. A nyári játékok még egyszer visszatértek Németországba, de ezúttal München városába, 1972-ben. Ezt az olimpiát egy szörnyű tragédia árnyékolta be, hiszen palesztin terroristák 11 izraeli edzőt és sportolót öltek meg.

münchenFotó: mob.hu

Ha Hamburg pályázatát elfogadják a 2024-es nyári olimpiára, akkor Helsink után az egyike lesz a legkisebb népességű városoknak, akik olimpiát rendeznek. Olaf Scholz polgármester Hamburgot a “világ átjárójának” nevezte a pályázatukban, valamint hozzátette, hogy az Elba folyó partján fekvő város minden olyan adottsággal rendelkezik, ami által otthont tudna adni egy ilyen szintű sporteseménynek.

hamburgFotó: swimmingworldmagazine.com

 A szervezők nem hivatalos pályázata szerint valószínűleg sok új helyínt kell majd létrehozni, főleg a vizes sortokhoz. Németországban szinte minden rangosabb eseményt Berlinben tartanak, ilyen volt többek között a tavaly nyári Európa-bajnokság. Megfelelő helyszínnek tartják a Velodrom épületét, szükség esetén egy ideiglenes medencét építve az eseményekre.

velodrome-berlinFotó: sportetsociete.org

Bár Hamburg városa már hivatalosan is beszállt a versenybe, a stressz nagy része még mindig hátra van a szervezők számára. A lakosság novemberben szavazhat, hogy jóváhagyja-e azt a tervet, mi szerint közpénzből alakítsanak ki új helyszíneket és fejlesszék az infrastruktúrát.

Forrás: swimmingworldmagazine.com

N.V.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek