2017 január 13.

Lukács Gergely: nincs okom az elégedetlenségre

A koncepció jó, ezt a decemberi Komjádi Kupa siker mutathatja – mondta oldalunknak Lukács Gergely a Pécs vezetőedzője. A fiatal csapat már az idei Ob I-es feladatokra koncentrál, ahol szeretnék minél több együttesnek megnehezíteni a dolgát.

LukacsGeregelypecscsapat03

Lukács Gergely bízik csapatában, de még nagyon sok munka áll előttük (Fotók: nnfoto.hu)

– Egy hónap távlatából, hogyan tekintesz vissza a Komjádi-kupa győzelemre?

Lukács Gergely: Ezt a sikert ketté kell választanunk. Egyrészt nagyon nagy dolog ez a győzelem. Rengeteget dolgoztak a fiúk, hogy sikerüljön. Nagyon nehéz ágon jutottunk be a döntőbe, hiszen az UVSE együttesén, a Honvédon és a fináléban a kétszeres bajnok Fradi-n kellett túljutnunk a végső sikerhez. Másrészt, az OB I-ben is – négy játékos kivételével – szinte ugyanezzel a csapattal játszunk hétről hétre. Hosszútávon nézve igazi érték, hogy az első osztályban is ott vitézkedünk egy csaknem Komjádi Kupa korosztályos csapattal.

– Az edző hogyan éli meg ezt a sikert?

L. G.: Fantasztikus érzés volt megélni a pillanatot épp úgy, mint az egész sorozatot. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra! De ugyanúgy, mint minden mást, nem szabad túlértékelni. Dolgozni kell tovább. Ez egy nagyon jó visszajelzés volt arra, hogy jó a koncepció, és talán a munka is. Később pedig jó lesz rá visszatekinteni a nehezebb időszakokban, lesz honnan erőt meríteni.

– Pár nap múlva folytatódik a felnőtt bajnokság, a B-csoport ötödik helyén áll a csapat, nyolc ponttal. Két győzelem, két döntetlen és öt vereség a mérleg. A fiaskók között is két meccsen egy-egy góllal kaptatok ki. Hogyan értékeled az eddigi teljesítményt?

L. G.: Multinacionális cégeknél szokás azt mondani, hogy ami vállaltunk, azt teljesítettük. Ez eddig nem rossz. Az alapot, vagyis hogy legyen kialakult játékstílusunk, egységes csapatunk és minden mérkőzésen a végsőkig küzdjünk mindenképpen elértük. Úgy gondolom, hogy egyik találkozón sem vallottunk szégyent. Kétszer is egygólos vereségeket szenvedtünk, valamint a döntetleneknél is nagyon picin múlt a győzelem, nüanszok döntöttek. Nincs okom az elégedetlenségre, ha egy kicsit rutinosabbak, higgadtabbak vagyunk akkor akár lehetne több pontunk, de nem vagyok telhetetlen. Ez ugyanúgy a tanulási folyamat része.

LukacsGeregelypecscsapat02

– Fiatalokból áll a csapat, és ismét jól igazoltatok a szezon elején, hiszen Drasko Gogov személyében egy olyan légiós érkezett a csapathoz, aki nagyon jól beilleszkedett az együttesbe és rögtön húzóembere tudott lenni.

L. G.: Tavaly elvesztettünk Ivan Basara-t, őt mindenképpen pótolni szerettük volna. A koncepció az volt, hogy egy ilyen fiatal csapatba lehet, hogy könnyebb egy fiatalabb szerb játékosnak beilleszkednie, ennek mentén indultunk el, és végül találtuk meg őt. Drasko hozzáállás, edzésmunkája kiváló, de hozzá kell tennem, hogy nincs könnyű helyzetben. Más vízilabda kultúrából érkezett, valamint ez az első szezonja légiósként. Szerencsére a csapategység, a játékosok közti kohézió nagyon jó, így sokat tudnak segíteni neki a társak.

– Ráadásul a fiatalság mellé pár rutinos játékos is párosul.

L. G.: A Komjádi-győztes csapatot kiegészítve Csacsovszky Alex, Rakonjac Zlatko és a Krizsán András nevét kell megemlíteni valamint Barát Ferencét. Utóbbi játékos rutinos kapusnak számít, aki nagyon magabiztos teljesítményt nyújtott a szezon eddigi részében. Azonban mögötte ott van Józsa Ottó, aki a Komjádi Kupa legjobb kapusa volt, valamint Sólyomvári Márton, aki a junior Európa-bajnokságon szerepelt. A csapat fiatalságának “köszönhetően” még nagyon sok a hiba és erősen hullámzó a játékunk. Rengeteg munka vár ránk. Játékosaimnak fizikálisan, technikailag és taktikailag nagyon sokat kell fejlődniük, hogy egyéni céljaikat elérjék és ez által persze csapatként is stabilan előre tudjunk lépni. A rutin meg majd évek múlva fog hozzájönni, sajnos ezt nem lehet a vásárban megvenni.

– Kilenc forduló már lement a bajnokságból. Reálisan mi lehet a csapat célja?

L. G.: A felsőház tekintetében nem a mi kezünkben van a sorsunk, de nem tettünk le a legjobb nyolcról, amíg van matematikai esélyünk oda jutni, addig harcolni fogunk érte. A Vasas kiemelkedő őszt produkált, őket nehéz lesz behozni, de nem szám szerinti céllal kezdtük meg az idényt. Az volt a célunk, hogy szeretnénk előre lépni a tavalyi évhez képest, helyezéshez és játékban is. Ha a felsőház esetleg nem sikerül, akkor szeretnénk a 9. és a 12. helyért folyó rájátszásba stabilan bekerülni és ott minél előkelőbb helyen végezni.

– Szombaton a Vasas érkezik Pécsre, ráadásul a TV is fogja közvetíteni az összecsapást. Mit vársz, mit várhatunk a találkozótól?

L. G.: Igyekszünk a lehető legjobban felkészülni a Vasas játékából. Remélem azt, hogy a TV-közvetítés a fiúknak egy plusz motivációt fog adni, hogy ország, világ előtt meg tudják mutatni, hogy adott esetben a Komjádi Kupa győzelem sem a véletlen műve volt. És hogy igenis, van Pécsen egy csapat, melyre érdemes odafigyelni.

(vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek