2015 augusztus 12.

Látványtervek a 2017-es budapesti vébére

Budapest rendezi a 2017-es vizes-világbajnokságot, ennek megfelelően megkezdődtek az előkészületek a fővárosban. A hatszintes, összesen több mint 25 ezer négyzetméteres úszópalota Budapesten, a Dagály-fürdőnél épül fel. Aranyszínben hullámzó külső, egyedülálló panoráma, napelemes versenymedence, energiatermelő járda – minden szempontból különleges létesítmény várja a világ legjobbjait Budapesten.

Orbán Viktor miniszterelnök, múlt hét szerdán aláírta Cornel Marculescuval, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést. Az eseménynek eredetileg Guadalajara adott volna otthon, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt visszalépett a rendezéstől.

látványterev

Orbán Viktor úgy véli, ha mindenki elvégzi a munkáját, ha mindenki betartja a határidőket, akkor sikeres lesz a rendezés, és nagy hasznot hoz majd az országnak, gazdaságilag is. A kormányfő kiemelte: Magyarország tavaly 3.5 százalékos gazdasági növekedést ért el, így van alapja a rendezésnek.

látkép1

A Dagály-komplexum azonban sokkal több lesz egyszerű uszodánál! A Duna-parton ugyanis egy 21. századi rekreációs paradicsom épül, kertekkel, sétautakkal, új hajóállomással. Az aranyszínű, hullámzó épülethomlokzat kétszer két méteres résein át egyedülálló panoráma nyílik a fővárosra: a Parlamenttől a Gellért-hegyen át, a Budai Vár, a Mátyás-templom és a teljes Margitsziget irányába, egészen a Pilis-vonulat végéig.

„Reményeink szerint ez lesz Budapest új csodája és turistalátványossága. A tervek elkészítésekor két nagyon fontos szempontot tartottunk szem előtt. Először is, tisztában vagyunk vele, hogy ebben a létesítményben kell megrendeznünk a világ harmadik legrangosabb sporteseményét, így sok tízezer szurkoló, és több száz millió tévénéző számára ez az uszoda egyet jelent majd Budapesttel és Magyarországgal. A Dagály-komplexum azonban nemcsak erre a néhány hetes időszakra épül, hanem évtizedeken keresztül szolgálja majd a vizes sportokat, illetve a környéken élő családokat. Szeretnék gratulálni a kollégáimnak! Fantasztikus terveket tettek le az asztalra, olyan úszópalotát építünk, amelyiknek az egész világ a csodájára jár majd” – mondta Vígh László kormánybiztos.

látkép2

Ferencz Marcel vezető tervező külön hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrások, így a földhő, a termálvíz és a napenergia alkalmazására. Még a medencékből, illetve a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd, így az sem vész kárba. Sőt, a látogatók maguk is hozzájárulhatnak az épület takarékos üzemeltetéséhez, ha végigsétálnak az energiatermelő járdákon.

látkép3

„Boldogok vagyunk, hogy láthatjuk a látványterveket, gratulálok a tervezőknek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a magyar úszósport kiérdemelte már, hogy egy világszínvonalú létesítmény épüljön Budapesten. Alig várom, hogy a valóságban is láthassam az új fedett uszodát” – mondta a sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás.

N.V.

 

Kapcsolódó cikkek