2019 január 15.

Kvalifikációs ABC – Így juthat ki női illetve férfi válogatottunk a tokiói olimpiára

Rögös út vezet az ötkarikás játékokig mindkét válogatottunk számára.

tokio2020

Vízilabdában a legnagyobb változást az jelenti, hogy ezúttal nyolc helyett már tíz női csapat lesz érdekelt az olimpiai tornán. Ugyanakkor a létszámnövelés a keretek szűkítésével járt mindkét nemnél: 13 helyett csak 11 játékost lehet nevezni.

A legújabb szabályváltoztatások miatt várhatóan gyorsabb, pörgősebb mérkőzések lesznek, azonban a kevesebb csere lehetősége minden bizonnyal fejtörést okoz majd a szakembereknek.
Már a nyári világbajnokság előtt lehetőség lesz kvótaszerzésre, ugyanis a világliga győztese mindkét nemnél tokiói indulási jogot szerez. Bíró Attila női válogatottja ráadásul házigazdaként biztos résztvevője a sorozat nyolcas döntőjének, Märcz Tamás csapatának viszont az Európa Kupáról kell bejutnia a fináléba.

VÍZILABDA
———-
Összlétszám: 132 férfi játékos (12 válogatott, 11 játékos csapatonként), 110 női játékos (10 válogatott, 11 játékos csapatonként)
Versenyszámok: férfi és női torna

Kvalifikációs rend:
A férfiaknál és a nőknél is egy hely jár a házigazda Japánnak, elsőként az idén nyáron záruló világliga férfi, illetve női győztese csatlakozik majd hozzájuk. A férfi világliga nyolcas döntőjét június 18. és 23. között Belgrádban rendezik, a nőit pedig június 4. és 9. között Budapesten. Utóbbinak így Bíró Attila együttese automatikusan résztvevője.
Ezt követően a július 22. és 28. között sorra kerülő kvangdzsui világbajnokságról a férfiaknál további két, a nőknél pedig egy válogatott biztosítja olimpiai szereplését. Ezután további öt-öt hely kel majd el 2020-ban a kontinentális bajnokságokon – köztük a budapesti vizes Európa-bajnokságon -, végül pedig olimpiai selejtezőtornákon osztanak ki a férfiaknál három, a nőknél két helyet.

A vb-n és a kontinentális bajnokságokon tolódik a kvóta, azaz ha olyan csapat végez tokiói részvételt érő helyen, amelyik korábban már biztosította helyét az olimpiai mezőnyben, akkor a következő legjobb válik indulóvá.

Kvótaszerző versenyek (magyar szempontból):
2019. június 4-9: női világliga nyolcas döntő, Budapest
2019. június 18-23: férfi világliga, nyolcas döntő, Belgrád
2019. július 22-28: világbajnokság, Kvangdzsu
2020. január 12-26: Európa-bajnokság, Budapest
később kijelölendő időpontban és helyszínen:
olimpiai kvalifikációs torna

(MTI-vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek