2016 április 13.

Kozma Dominik riói szintidőt úszott 200 méter gyorson

Kozma Dominik teljesítette 200 méteres gyorsúszásban az olimpiai induláshoz szükséges szintidőt a győri országos bajnokság keddi nyitónapján.

Uszo_Eb_-_Kozma_Dominik

Kozma Dominik jó időt repesztett (Fotó: MTI / archív)

 

A hosszú vállsérülés után visszatérő sportoló a 4×200 méteres magyar A váltó első embereként 1:47.73 perc alatt teljesítette a távot, ami több mint két tizeddel jobb a nemzetközi szövetség által meghatározott kvalifikációs időnél (1:47.97 p).
Az országos bajnokság nyitónapján a váltóversenyeket rendezték meg, és három magyar négyes is olyan időt úszott, amely a ranglista jelenlegi állása alapján elég lenne az olimpiai kvalifikációhoz.
A győri “váltónapon” a válogatott tagjai közül két-két négyest állított össze az edzőbizottság a hat számban, hogy elérjék a riói kvalifikációhoz szükséges időt. A FINA szabályai szerint minden számban a tavalyi, kazanyi vb első tizenkét helyezettje olimpiai résztvevővé vált, míg a fennmaradó négy helyre a még kvóta nélküli országok közül a legjobb időket elérők kerülnek, a május 31-én záruló rangsor alapján.

A hat kvartettből három is a jelenleg legjobb 16 közé került: a férfi vegyesváltótól és a női 4×200-as gyorsváltótól ez elvárható volt, míg a férfi 4×200 méteres stafétának, noha kevesen bízhattak ebben, sikerült a bravúr.
A vegyesváltó 3:36.74-es mostani ideje a második legjobb a még nem kvalifikált országok között, bár ennél sokkal jobbat is tud a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián összetételű csapat, ám az látszott, egyikük sincs még csúcsformában, igaz, Balog 54.06-os kezdése kifejezetten jó, egyéni csúcsbeállítás.
“Jól esett az úszás, picit lehettünk volna gyorsabbak is, de szerintem ez elég lesz az olimpiára” – kommentálta Cseh László a csapat teljesítményét.
A nők 4×200-as gyorsváltója Hosszú Katinka nélkül is a nem kvótások közötti rangsor második legjobb idejét érte el, és a szakemberek szerint a 8 percen belüli eredménynek elégnek kell lennie Rióhoz, Ráadásul a londoni Eb-n – az ob-t kihagyó – Hosszúval kiegészülve még jobbat is elérhetnek.
“A kétszáz gyorsra külön nem készülünk, viszont ha a váltóról van szó, mindig örömmel megyek neki” – mondta Jakabos Zsuzsanna.
A férfi 4×200-as csapat éppen megcsípte a negyedik helyet a világranglistás riválisokat tekintve, de Londonban ők is javíthatnak még. Itt alapvetően mindenki az elsőként vízbe ugró Kozma Dominiket figyelte, akinek eredménye “egyéniben” is számított, és a tavalyi évet súlyos vállműtétje miatt kihagyó klasszis sikerrel teljesítette az olimpiai A szintet 200 gyorson, így huszonegyedikként csatlakozott a riói kvótás úszókhoz.
“Most az idő számított, hogy ez legyen meg – az edzések alapján picit jobbra számítottam, megmondom őszintén, de talán a bajnokságon még jobb lesz. Kicsit furcsa így úszni, hogy csak két csapat megy a medencében, bár a hullámok jobbak, a versenyláz nem annyira magas. Ettől függetlenül örülök, és remélem, a váltóval még jobbak is leszünk az Eb-n” – nyilatkozta Kozma.

A másik három kvartettnek – a két 4×100-as gyorsváltónak és a női vegyesváltónak – nem sikerült a jelenlegi legjobb négy nem-kvalifikált közé kerülnie, vegyesben rosszkor jött Szilágyi Liliána apróbb sérülése, ami miatt pillangón Verrasztó Evelynnek kellett beugrania, a 4×200 után.
Kozma a 20. magyar medencés úszó, aki riói szintidőt ért el. Ugyanakkor ez nem feltétlenül azonos a nevezhető versenyzők számával, mivel egy-egy számban többen úszhatnak szintidőt, mint amennyien végül elindulhatnak az ötkarikás játékokon (egyéni számonként 2-2). Nyíltvízi úszásban a Londonban 10 kilométeren olimpiai bajnok Risztov Éva riói helye már biztos.

A versenyek előtt, kedd délután bemutatták azokat az új női és férfi dresszeket, amelyekben az Európa-bajnokságon és a riói olimpián is versenyeznek majd a magyar válogatott tagjai.
A sajtótájékoztatón Kisteleki Orsolya, a tervező és forgalmazó Arena International Events Group magyarországi leányvállalatának képviselője elmondta, hogy a 2012-ben először kifejlesztett dresszhez képest az új Carbon Ultra növeli a teljesítményt és minimalizálja a medencében az ellenállást. A bemutatón a magyar válogatott legjobbjai közül Jakabos Zsuzsanna, Cseh László és Gyurta Dániel egyöntetűen dicsérték az új dresszt, amely szerintük kényelmesebb elődeinél. Mindhárom versenyző már az ob-n is az új dresszben áll rajtkőre.
Eredmények:

férfi 4×100 m vegyesváltó:
Magyar válogatott (Balogh Gábor, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián) 3:36.74 p
férfi 4×200 m gyorsváltó:
Magyar válogatott (Kozma Dominik, Cseh László, Mészáros Márk, Bernek Péter) 7:16.56 p
női 4×200 m gyorsváltó:
Magyar válogatott (Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka) 7:59.41
női 4×100 m vegyesváltó:
Magyar válogatott (Burján Kata, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna) 4:06.99 p
férfi 4×100 m gyorsváltó:
Magyar válogatott (Takács Krisztián, Bochus Richárd, Holoda Péter, Kozma Dominik) 3:19.02 p
női 4×100 m gyorsváltó:
Magyar válogatott (Késely Ajna, Joó Sára, Böszörményi Bettina, Jakabos Zsuzsanna) 3:45.96 pHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek