2015 július 03.

Kész az új versenyszabályzat és a versenykiírások!

Pázmányi Gábor, Balázs Vera, dr Helembai Gábor és Jakab Zoltán nagy munkába kezdtek idén tavasszal. Tudniillik elnökségi felkérésre és jóváhagyással „rendbe tették” a versenyszabályzatot és a versenykiírásokat.

vizilabda taktika

pazmanyi_gabor01

Pázmányi Gábor

A sportágon belül a versenyszabályzatot úgy képzeljük el, mint a ház beton alapját, amire épülnek később a falak és a tető. Egy alappillérről van szó. – kezdett bele a Budapesti Vízilabda Szövetség elnöke honlapunknak – Nagyon régóta mondom, hogy a magyar vízilabdasport múltja, hagyományai, eredményessége és népszerűsége mögött legalább olyan profi és mindenki által jól érhető szabályzatoknak kellene lennie, mint amilyen maga a sportág. A szabályzat felkerül a honlapra, ahol bárki elolvashatja itthon és külföldön: támogatók, sportvezetők, más szövetségbeli tisztségviselők, szakemberek, játékosok, szülők, szurkolók. Harmadrészt pedig, sajnos finoman fogalmazva is: nyelvtanilag, stilisztikailag, fogalmazásban kaotikus, helyenként érthetetlen volt. Egészen eddig, hiszen Dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az ominózus ülésen megkérdezte Pázmányi Gábort, aki mint a Régió Liga elnöke tagja az MVLSZ elnökségének, hogy elvállalná-e ezt a már oly régóta megoldásra váró feladatot?

Miután Pázmányi Gábor igent mondott a nem éppen kis munkára, az elnökség hivatalosan is megbízta a feladat elvégzésével, aki dr. Helembai Gábor, aktívan vízilabdázó ügyvéddel, Balázs Verával a BVLSZ titkárnőjével és Jakab Zoltánnal, az MVLSZ Versenyirodájának a vezetőjével nekikezdett a munkának. Egy hónapra tervezték, de bő kettő lett belőle. A versenyszabályzatot és a versenykiírásokat betűről betűre, mondatról mondatra, pontról pontra nézték át, több alkalommal is.

„A korábbi versenyszabályzatot és az események külön kiírásait bizony minden évben csak toldozgattuk, foldozgattuk. Ezért előfordult, hogy néhol egymásnak ellentmondó vagy egyszerűen  értelmezhetetlen rendelkezések, pontok, megfogalmazások voltak benne. Fontos kiemelni, hogy mi új szabályt nem alkottunk, nem módosítottunk és nem is írtunk át, erre nem is volt jogosítványunk, ez kizárólag az elnökség joga és hatásköre. A meglévőt tettük érthetőbbé és „kezelhetőbbé”, hogy utána az új, az aktuális szabályzatok már erre az alapra épüljenek. Nagy munka volt, de végül elkészült. Szeretném ezúton is megköszönni még egyszer: Balázs Verának,  Dr Helembai Gábornak és Jakab Zoltánnak ezt a rendkívül alapos, komoly és odaadó munkát!

Sz. B.

Kapcsolódó cikkek