2015 június 29.

Jakabos történelmi sikere, Hosszú nem indul több számban

A győri úszósport első felnőtt bajnoki címét szerezte meg az országos bajnokság második napján Jakabos Zsuzsanna, aki 200 méter vegyesen nyert.Jakabos Zsuzsanna

A hazai környezetben versenyző úszó előtte két századdal maradt le a bajnoki címről 100 méter pillangón, amelyen Verrasztó Evelyn előzte meg milliméterekkel. A férfiaknál Cseh László remekelt 50 méter pillangón, míg Horváth Dávid 100 méter mellen lett magyar bajnok.
Külföldi sikerrel indult a nyílt országos bajnokság vasárnap, ugyanis Horváth Dávid hiába vezetett 99 méteren át, az utolsó centimétereken megelőzte őt az olasz Edoardo Giorgetti. Kettejük között kilenc századmásodperc volt a különbség.
“Ilyenkor nagyon mérges vagyok magamra. Egyrészt, hogy nem nyertem, másrészt, hogy nem sikerült 1:02-n belülre kerülni, pedig nagyon szerettem volna. Két tizeddel így is megjavítottam a legjobbamat, de még jobbat szerettem volna” – mondta a finálé után a Kőbánya SC versenyzője.
A női 100 méter pillangó fináléja elképesztő hajrában dőlt el: a walesi Alys Thomas szintén épphogy a magyar elit előtt ért célba (59.13). A három kiváló hazai úszó között milliméterek döntöttek: a magyar bajnoki cím Verrasztó Evelyné lett (59.26), mögötte Jakabos Zsuzsanna és Szilágyi Liliána két századdal lemaradva holtversenyben csapott célba (59.28).
“Meglátjuk, milyen számok maradnak a végére, de mivel kétszáz vegyes nincs, száz pillangón valószínűleg indulok egy hónap múlva Kazanyban a világbajnokságon” – mondta Verrasztó. “A magyar bajnoki címnek örülök, az az igazság, hogy még nem vagyok valami jó formában, idén eddig ez a legjobb időm, ezt most meg kell becsülni.”
Az 50 méter pillangón az ezüstérmes Takács Krisztiánt 14 századdal megelőző Cseh László azt mondta, Canet-ban ennél jobban ment az úszás, most alapvetően azért küzd, hogy a betegsége után visszanyerje a formáját. Szerinte ennek fényében nem rossz a mostani teljesítménye.
A napot egy újabb hazai siker zárta: a győri klub történetének első magyar felnőtt bajnoki címét Jakabos Zsuzsanna szerezte meg, ugyanis 200 méter vegyesen magabiztosan lett aranyérmes.
“Nagyon boldog vagyok, hogy immár stabilan képes vagyok hozni a 2:12-t, ez nem először sikerül az idén. Abban reménykedem, hogy a világbajnokságon tudok 2:10-et is majd” – mondta Jakabos.
A nap krónikájához tartozik, hogy délelőtt 100 méter háton ott volt az utolsó előfutamban Hosszú Katinka, aki ezzel “letudta” a válogatott versenyzők számára kötelezően előírt indulást, és többször már nem száll vízbe az ob-n.
“Habár ez nem rám vall, sajnos több versenyszámban nem állok rajthoz az idei bajnokságon. Ez számunkra nagyon nehéz döntés volt, mivel imádok Magyarországon és magyar közönség előtt versenyezni, de a hosszú távú céljaink érdekében ez volt a legokosabb döntés” – írta Facebook-oldalán a világbajnok úszó, aki azzal indokolta további távolmaradását, hogy “nincs megfelelő bemelegítő medence, ami komoly sérülésveszéllyel járhat”.

Az ob vasárnapi magyar bajnokai:

férfiak:
100 m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 1:02.16 p
50 m pillangó: Cseh László (Eger) 23.81 mp

nők:
100 m pillangó: Verrasztó Evelyn (Jövő SC-FCSM) 59.26 mp
200 m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:12.44 p

MTI / Sz. B.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.