2014 november 17.

Íme, a szlovák válogatott Világliga-kerete

Nem sokat lehet tudni holnapi Világliga ellenfelünkről. A szlovák válogatott új edzővel és ennek megfelelően új kerettel készül ellenünk. A csapat célja kijutni a 2016-os belgrádi Eb-re, de a Világliga meccseket sem vennék felvállról.

szlovak valogatott

A szlovák válogatott a 2016-os Eb-t célozta meg, a Világliga felkészülés lehet a csapat számára

Holnap megkezdi menetelését a Benedek-csapat a Világligában. Az ellenfél, Szlovákia nem nevezhető acélos együttesnek. A 2014-es Eb-re nem jutott ki, mint ismeretes a horvátokat kellett volna legyőzniük, – az utolsó pótselejtezős körben –  hogy megváltsák repülőjegyüket Budapestre, végül mindkétszer kikaptak a pláviktól és 30-14-es összesítéssel lemaradtak a kontinenstornáról.

Spanyolországból jött az új kapitány

Utoljára a válogatott a 2008-as malagai Eb-n volt ott, ezért a szövetség lépett és szeptember végén kinevezték Antonio Esteller Serrahima-t, aki játékosként megjárta az 1980-as moszkvai olimpiát, itt negyedik lett a spanyol csapat tagjaként. Ezek után edzősködni kezdett, a ’80-as évek közepén a felnőtt spanyol válogatottat is irányította. Az 1986-os Vb-n ötödik, még az 1988-as olimpián a hatodik helyig kormányozta a gárdát, közte pedig a juniorokkal megnyerte a Vb-t. Most pedig – ha lehet hinni a forrásoknak – immár 20 éve a Barcelona csapatát irányítja. A spanyol szakvezető új munkájával kapcsolatban elmondta: A katalán klubbal megegyeztem és a két pozíciót zavartalanul el tudom majd látni. Néhány játékossal már dolgoztam együtt, még most is tudom őket mindennap figyelni, hiszen Spanyolországban, a Sant Andreu csapatnál játszanak hárman. Kiemelte, hogy a válogatottal megcélozza a 2016-os belgrádi Eb-t. A mostani Világliga selejtezőkkel kapcsolatban pedig hangsúlyozta: “Nagy öröm, hogy elindultunk a sorozatban, hiszen csak a legjobb csapatok ellen tudunk fejlődni.” – már csak mi tesszük hozzá, kezdésként az egyik legerősebb együttes ellen.

A keretben főleg Szlovákiában játszók kaptak szerepet, de vannak magyar légiósok is

Nincs nagy merítési lehetősége az új kapitánynak. Két Magyarországon játszó játékos is megtalálható a keretben, Lukas Seman és Martin Kolarik személyében, előbbi a Szegedet, még utóbbi a Debrecent erősíti. Ha már a légiósoknál tartunk, a tizennégyes csapatban hárman Spanyolországban dobálják a gólokat és mindhárman a Sant Andreu-nál. Franciaországból, a Nizza együtteséből pedig Lukas Kozmér irányíthat a kapuban, sőt Németországban is van játékosuk, Martin Framer az idén igazolt Berlinbe a Spandau csapatához éppen az előbb említett gall gárdából. A többiek viszont, szám szerint heten otthon játszanak, túlnyomó részt a Nováky együttesében.

Régen játszottunk a szlovákok ellen

Szomszédunk utoljára a 2008-as malagai Eb-n volt ott, akkor össze is “futottunk velük”. Kemény Dénes irányítása alatt egy könnyed meccsen 19-3-ra vertük őket a csoportban. A kontinenstornán a harmadik helyen zártunk, még a szlovákok az utolsó, 12. helyen fejezték be a küzdelmeket. A legjobb eredménye a csapatnak egy 7. hely az Eb-k történetében 2003-ból, míg a Vb-n ugyanebben az évben a nyolcadik helyre úszott a csapat. Ha már a nagy tornáknál tartunk egyszer jutottak ki olimpiára, a 2000-es sydney ötkarikás játékokon volt ott a válogatott, akkor a 12. helyen zárt.

 

Szlovákia Világliga-kerete a Benedek-csapat ellen:

Kapusok: Lukas Kozmér (Olympic Nice – francia), Tomas Hoferica (Hornest Kosice  – szlovák)

Mezőnyjátékosok: Juraj Zatovic (KPV Nováky – szlovák), Tomas Brúder (Sant Andreu – spanyol), Michal Kratochvíl (Slavia UK Bratislava – szlovák), Martin Kolárik (DVSE), Lukas Seman (Tiszavirág Szeged Diapolo), Martin Famera (Spandau 04 – német ), Samuel Balaz (Sant Andreu – spanyol), Lukas Durík (Sant Andreu – spanyol), Tomás Bielik (Slavia UK Bratislava – szlovák), Marek Tkac (KPV Nováky – szlovák), Maros Tkac (KPV Nováky – szlovák)  Sebastián Nagy (SSKP Modrí Draci Kosice-Stare Mesto szlovák).

A mérkőzés holnap 19 órakor kezdődik Debrecenben, a Digi Sport élőben közvetíti a találkozót.

Kapcsolódó cikkeink a témában:

Benedek Tibor keretet hirdetett – Három újoncot is avatunk a szlovákok ellen

Megvannak a Világliga csoportok – A Benedek-csapat könnyű csoportban

 

Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek