2017 július 14.

Idén feltehetjük a koronát a magyar vízilabda 120 éves történetére

Az idei évben jubilál a sportág hazánkban. Ugyanis 120 éve kezdődött a sportág meghonosodása Magyarországon. Eddig a 2017-es év pazarra sikerült, elmondjuk miért, és visszamegyünk az időben 1897-be is, kicsit megidézve a hőskort, adózva a vízilabda nagyjai előtt.

Kazany, 2015. augusztus 6. Varga Dénes (b) és az amerikai Josh Samules az 5-8. helyért játszott Magyarország - Egyesült Államok férfi vízilabda-mérkőzésen a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 6-án. A címvédő magyar válogatott 13-9-re győzött, így az ötödik helyért játszhat.  MTI Fotó: Kovács Anikó

MTI Fotó: Kovács Anikó

A magyar vízilabda történelme talán eredményességet tekintve a leggazdagabb hazánkban. Elég ha csak a kilenc olimpiai bajnoki címre, a három világbajnoki serlegre és a tizenkét Eb aranyra gondolunk.

A régmúlt, 1897-ben indul minden

Az idei esztendőben kerek dátumhoz érkeztünk, hiszen 1897-ben, azaz 120 évben kezdődött el a sportág megismerése hazánkban, erről egészen pazar leírás található Pánczél Lajos: a vizipóló története című könyvében, mely 1934-ben íródott a sportágról, ebből szemezgettünk egy kicsit:

Történt ugyanis, hogy 1897-ben Füzesséry Árpád jóvoltából megismerhették hazánkban is a water-polo szabályait. Az érdeklődők fogékonyak voltak az újdonságra, csak az eszközök hiányoztak. A fiatal pesti ügyvéd, aki egyben sportvezető is volt, így nem elégedett meg ennyivel, hanem fejébe vette, hogy Angliából hozat vizipóló-labdákat és ezzel együtt megszerzi azokat az eszközöket is, amik szükséges a sportág műveléséhez.

Az a bizonyos 14 forint

Füzesséry nem habozott, Harry Perry angol trénert kérte fel erre a feladatra, aki abban az időben Budapesten tartózkodott és a MAC atlétáit trenírozta, hogy küldjön vízilabdákat, mikor visszaérkezik szülőföldjére. Érdekesség, hogy erre a célra 14 forintot adott neki a magyar sportvezető. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a derék angol betartotta szavát, így kisvártattva kipróbálhatták a sportágat az érdeklődök. Érdekesség, hogy nem aratott azonban osztatlan sikert a Császárfürdőben a vidám játék. No, nem aki művelte, hanem az ott napozók között. Fontos tudni, hogy 1897-ben a vizipóló még nem volt sport, hanem csak önfeledt vizi játék…

Két évnek kellett eltelnie, hogy az első hivatalos mérkőzésre sor kerüljön, 1899-ben – június 30-án – vívták az első hivatalos meccset Siófokon, öt évre rá pedig elindult az országos bajnokság is, melyet 1904-ben a Balatoni UE nyert meg.

A jelen és a jövő: 

A kezdetek után 120 évvel, idén vizes vb-t rendez Magyarország, ilyen nem volt még a sportág történetében. Tegyük hozzá, eddig “méltóképpen emlékszünk meg a hőskorra”, hiszen klubjaink: a Szolnok Bajnokok Ligáját, a Ferencváros Euro Kupát, míg a hölgyeknél az UVSE LEN-Kupát nyert.

Most pedig jön a válogatott szezon: két felnőtt válogatottunkról, valamint az utánpótlás együtteseinkről sem feledkezzünk meg. Egy-egy jó eredmény öregbítheti a sportág hírnevét vagy teheti fel a koronát a magyar vízilabda 120 éves történetére.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek