2015 június 06.

Horkai György: Nem vagyunk rosszak, versenyben vagyunk mindenkivel

Hamarosan kezdődik a nyár első korosztályos nemzetközi viadala. Horkai György utánpótlás szövetségi kapitányt kérdeztük, mire számíthatunk Bakuban, az Európa Játékokon…

horkai gyorgy01

Fotó: Szaka József

– A korosztályos válogatott edzésén beszélgetünk. A srácok igen jókedvűen csinálják a gyakorlatokat…

Horkai György: Kemény időszakon vannak túl, fárasztó is volt. Tegnap is este nyolckor fejeztük be, volt egy igen kemény kondi aztán még egy óra úszás. De most kapnak egy hosszú hétvégét, ilyen még nem volt, hiszen tornákon voltunk végig. Hétfőn délelőtt és délután edzünk, kedden csak délelőtt, este pedig indulunk Bakuba.

– Nehéz ezzel a csapattal dolgozni? Egy belépő, újonc korosztályról beszélünk.

u17 baku europa jatekok

Fotó: vizipolo.hu

H. Gy.: Sok mindent kellett összerázni, épp ezért év közben is tartottunk edzéseket, hogy szokják azt a rendszert, amiben dolgozunk. Az a baj, hogy nagyon rövid volt így is az együtt töltött idő, hiszen tartósan csak egy hónapunk volt arra, összerakjuk a csapatot, de ezt a kevés időt sok mérkőzéssel próbáltuk ellensúlyozni. Általában a felkészülési idő kettő, kettő és fél hónap szokott egy világesemény előtt lenni, ez az optimális. Ebből a szempontból nagyon korai és rossz időpontban lesz az Európa Játékok, nemcsak nekünk, hanem a többi válogatottnak is, hiszen még iskola van a gyerekeknek. Itt szeretnénk megköszönni, hogy az iskolák elengedik a gyerekeket.

– Két tornán is voltak a közelmúltban, Stuttgartban és Szentesen. Hogy sikerült a felkészülés?

H. Gy.: Szerintem jól. Ami még látszik, hogy ez egy kezdő korosztály, itt elég nagy az ingadozás. Az egyik nap nagyon jól tudnak játszani, a másik nap pedig kevésbé jól. A szerbek is Stuttgartban nagyon jól játszottak, Szentesen nem annyira. Nem lehet tudni, hogy mi az oka, valószínű, hogy korosztályfüggő is. Nem vagyunk rosszak, az alapján amit láttam a két tornán, versenyben vagyunk mindenkivel. Azt láttam, hogy nagyon egyforma a mezőny, a pillanatnyi forma nagyon sokat fog nyomni a latban, és a  kapusteljesítmény is döntő lehet.

– Mennyire volt nehéz dolga a keret kijelölésénél? 

H. Gy.: Nagyon sok játékost kipróbáltam év közben. A keret kijelölése mindig nehéz, mert posztokra kell válogatni – legalábbis én ezt teszem. Ez nem úgy működik, hogy ha a két kapust levesszük, akkor a tizenegy legjobb játékos játszik a válogatottban. Úgy gondolom, hogy az adott poszton a legjobbakat válogattuk, akiket kipróbáltunk. Lelkiismeretfurdalásom mindenesetre nincs.

u17 baku europa jatekok02

Fotó: vizipolo.hu

– Mennyire látszik most a srácokon, hogy később tartós OB I-es játékosok, esetleg válogatottak lehetnek?

H. Gy.: Ennél a korosztálynál már azért látszik. Két olyan játékosunk már van, Nagy Ádám és Vadovics Viktor személyében, akik tavaly a világbajnok csapatban (U18 – a szerk.) már benne voltak. Előbbi játékos nagyon sokat fejlődött ebben az évben, ő már a felnőtt csapatnál is bemutatkozott, tehát a válogatott edzésein szerepet kapott, és a felkészülésnek is részese lesz. Ő az egyik nagy ígérete a magyar vízilabdának, a riói olimpia után mindenképp. Az utóbb említett balkezes Vadovics Viktor mellett Burián Gergő is nagy tehetség, és van egy 2000-ben született játékosunk, őt Fekete Gergőnek hívják. Azért mondom, hogy tehetségek, mert irdatlan nagy alázat és szorgalom kell ahhoz, hogy legyen később belőlük “valami”. Ha három-négy ember előtt egy csapatban nagy jövő áll, akkor az már jót jelent, az már nagyon jó arány.

–  Mire lehet számítani, mi a cél a tornán?

H. Gy.: A magyar vízilabdának minden világversenyen a négy közé kerülés a célja. Mindegy, hogy milyen korosztályról beszélünk. Ez nem könnyű, soha nem könnyű.

Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek