2015 augusztus 05.

Gergely István: Ezt a csapatot sokszor leírták már, mégis újabb sikereket értünk el

A vereség után is biztatták a szurkolók a csapatot, egy lövés döntött, és kedélyjavítónak marad az úszóversenyek megtekintése. Erről is beszélt honlapunknak Gergely István, a válogatott csapatvezetője.

2666230 27.07.2015 Слева направо: Равиль Манафов (Казахстан) и Норберт Хоснянски (Венгрия) в матче первого предварительного раунда по водному поло среди мужчин на XVI чемпионате мира по водным видам спорта в Казани. Максим Богодвид/РИА Новости

Egy góllal, 8-7-re kikapott Olaszországtól a címvédő magyar férfiválogatott Kazanyban, a vizes világbajnokság vízilabdatornáján, így nem került be a legjobb négy közé. A hibátlanul vett csoportmeccsek után hiába vezetett többször két góllal, az olaszok fordítani tudtak. A világliga-győzelem után a vb-n sem lesz érem, és egyelőre nincs kvóta a riói olimpiára sem. Gergely István kétszeres olimpiai bajnokkal, a válogatott csapatvezetőjével beszélgettünk a kazanyi szünnapon.

– Milyen a hangulat a csapat háza táján?

– Természetesen rossz, nem is lehetne más. Nem erre számítottunk. Nálunk jobban senki nincs letörve, ez mindenkinek tudnia kell odahaza is. Az idén már többször voltunk nehéz helyzetben úgy, ahogy 2013-ban a Vodafone Kupán is. Utána meg világbajnokságot nyertünk. Nem szerencsés a „régi nagy” csapattal összehasonlítani a mostanit, mert más a kettő. Egyáltalán nem baj, hogy ha elégedetlenek az emberek egy rosszabb eredmény után mert ebből látszik, hogy követik a vízilabda-válogatottat. Aki sportolt valaha vagy a sport valamilyen szinten kötődik az életéhez az pontosan tudja, hogy ebben a szakmában ez teljesen normális. A győzelmek és a vereségek folyamatosan váltják egymást, csak egy kicsit intenzívebben mint a civil életben. Ezért jó, hogy itt még nincs vége a kazanyi vb-sztorinak.

– Mi a program mára?

– Délelőtt már volt egy edzés, délután pedig az egész válogatott kilátogat az úszódöntőkre, hogy buzdítsa a magyarokat, Cseh Lászlót, Hosszú Katinkát, a többieket. Eddig csupán a távolból tehettük meg mindezt, most végre személyesen is, és biztos vagyok benne, hogy ennél jobb kedélyjavító nem is lehetne, a magyar sikerek javítanak majd a hangulaton.

– Csapatvezetőként a statisztikákat is vezeti. Egy nappal a magyar – olasz után, kicsit tisztább fejjel mit mutatnak a számok?

– Amit amúgy is éreztünk, láttunk. Nem voltak felesleges lövések, felesleges mozgás, mindkét csapat a biztonságra törekedett. Nem szokatlan, hogy ilyen felfogásban dőlnek el a különböző döntők is. Itt már nem a szép játék dominál, hanem a taktika és a stratégia. Alárendelve mindent a cél érdekében. Az olaszok is erre törekedtek, ahogy mi is. Nem lehet egy rossz szavam sem a csapatra, ahogy Tibi (Benedek Tibor, a szövetségi kapitány – a szerk) is elmondta, jól játszottunk, az a kicsi hiányzott. Egy kivételével minden egyes gól emberelőnyből született, azt az egy kivételt az olaszok szerezték. Ezen a szinten ilyen dolgokon múlhat minden. Véleményem szerint nem volt egy látványos, nézők kedvence-játék. Lényegébe mindkét fél megölte a vízilabda szépségét – csak pont nálunk halt ebbe bele.

2670943 01.08.2015 Венгерские болельщики во время матча второго предварительного раунда по водному поло среди женщин между командами Венгрии и США на XVI чемпионате мира по водным видам спорта в Казани. Максим Богодвид/РИА Новости

– Most már látható, hogy a hiperkönnyű csoportbeosztás, a súlytalan, edzésnek is kevés partik a kazahok, dél-afrikaiak és az argentinok ellen éppenséggel rosszul jöttek, nem lehetett felkészülni a negyeddöntő éles küzdelmére.

– Utólag könnyű okosnak lenni, de ebben van igazság.

– A folytatásban következnek az amerikaiak, azok, akikkel nagy meccset vívtunk a világligán, ott alulmaradtunk. Az amerikaiak is nagyon fejlődnek, a szerbek ellen is jól játszottak, már nem lehet ellenük biztosra menni.

– Mindenki azt szeretném, ha a férfi vízilabdázás nem csak a balkáni országok sportága lenne, hasonlóan a női szakághoz, ahol van hét-nyolc jó csapat. Globálisan ez lenne a sportág érdeke. Úgy látszik, ez kezd kialakulni a férfiaknál is, ami örömteli dolog, de persze a mi helyzetünket nehezebbé teszi. Az amerikaiak ellen mindenképpen nyerni akarunk. Van még két meccsünk hátra és ennek a világbajnokságnak az emlékét csak két győzelemmel tudjuk megszépíteni.

Világbajnokság, negyeddöntő (Kazany, Oroszország):

Magyarország–Olaszország 7–8 (2–2, 2–1, 1–2, 2–3)
Kazany, vezette: Alexandrescu (román), Stavridis (görög)

Magyarország: Nagy V. – Gór-Nagy, Madaras, Szivós, Varga Dániel 3, Varga Dénes 1, Hárai 1. Csere: Erdélyi 1, Vámos, Hosnyánszky 1, Angyal, Bedő. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Olaszország: Tempesti – Di Fulvio 2, Figlioli 1, Giorgetti 1, Giacoppo, Gitto, Aicardi. Csere: Velotto, Fondelli, Presciutti 1, Luongo 2, Baraldi 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

Emberelőnyből: 7/13 illetve 7/15
Kipontozódott: Gór-Nagy (26. p.), Filgioli (32. p.)

Gy. Zs.

Fotó: kazan2015.com

Kapcsolódó cikkek