2016 szeptember 27.

Gálameccsel búcsúztatják Biros Pétert!

Ismét összeáll a régi csapat: Benedek, Kásás, Kiss és még sokan mások búcsúztatják Biros Pétert. 

birospetergalameccs01

Bárány Attila felidézte: hivatalosan már januárban bejelentették, hogy a háromszoros olimpiai bajnok befejezi aktív játékos-pályafutását, azonban a sűrű program miatt az elmúlt szezonban nem volt lehetőség a méltó ünneplésre.

Emlékeztetett arra is, hogy Biros Péter mindent megnyert játékosként, amit sportoló megnyerhet válogatott és klubszinten egyaránt, mégpedig döntően az egri csapat tagjaként. Itt mutatkozott be az első osztályban, majd itt is töltötte utolsó játékos éveit, összesen 11 évet szerepelt az egri klub színeiben.

Habis László egri polgármester (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: Biros Péter “nagy egyéniség, kiváló ember”, aki a pekingi olimpiát követően megkapta a díszpolgári címet is. “A város egyik meghatározó arca, értéke a közösségnek” – tette hozzá.

Kis Szabó Ervin, a klub sajtófőnöke elmondta: az október 9-i rendezvény 16 órakor közönségtalálkozóval indul, 17 órától pedig felvezető programok várják az érdeklődőket. A gálameccs 17.30-kor kezdődik, a négyszer ötperces találkozón a Biros Péter Barátai gárda és a ZF Eger csapata mérkőzik meg. Részt vesz a gálameccsen mások mellett Benedek Tibor, Kásás Tamás, Fodor Rajmund, Kiss Gergely, Hosnyánszky Norbert és Madaras Norbert is, az ünnepelt csapatát pedig Kemény Dénes irányítja.

A meccslabdát és Biros Péter pólóját elárverezik, a mérkőzés teljes bevételét pedig jótékony célra fordítják.

A visszavonuló Biros 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nyert olimpiai aranyérmet. Tagja volt az 1999-ben Európa-bajnok és a 2003-ban világbajnok válogatottnak. Emellett két vb-ezüstje, valamint Eb-ről egy ezüst- és négy bronzérme is van. 2008-as teljesítménye nyomán a világ legjobb férfi vízilabdázója lett a Swimming World Magazine-nál. A 2012-es londoni játékok megnyitóján ő vitte a magyar küldöttség zászlaját.

Tavaly novemberben – a hozzá hasonlóan háromszoros olimpiai bajnok csapattársaival, Benedek Tiborral, Kásás Tamással, Kiss Gergellyel, Molnár Tamással és Szécsi Zoltánnal együtt – az International Swimming Hall of Fame (ISHOF), azaz a vizes sportágak halhatatlanjai közé választották.

Biros Péter jelenleg a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője.

MTI / vizipolo.huHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek