2015 október 26.

Férfi Ob I.: Idegenlégiósok az Ob I-ben! Számok, nevek, diagramok, érdekességek

Hány idegenlégiós játszik a férfi Ob I-ben? Melyik csapatokban játszanak legtöbben? Vajon, mi a helyzet az olasz pontvadászatban? Körbejártuk az “idegenlégiós kérdéskört” a bajnokságban!

szolnok partizan1

Stefan Mitrovics a három szerbet és egy ausztrált foglalkoztató Szolnokban (Fotó: MTI)

Egyre több légióst foglalkoztat a férfi Ob I. Az idén rekordszámú csapattal startoló első osztályban harmincnégy külföldit számoltunk össze, de ez a szám akár nőhet az átigazolási szezonban. Sorra vettük, hogy melyik együttesben játszik a legtöbb külföldi. Megnéztük, hány nemzetből szerepelnek a bajnokságunkban, és kíváncsiságból kitekintettünk az olasz bajnokságra is.

A férfi Ob I-ben a tizenhat együttesből, tizenkettőben játszanak légiósok (1. ábra). Mindössze négy csapat van, amely csak a magyar játékosokra támaszkodik. Nem meglepő, hogy ezek: a KSI, a BVSC, a Honvéd és az UVSE. Kijelentehető, hogy ezekből az együttesekből minimum három tradícionálisan utánpótlásneveléssel foglalkozik, és mindent ennek rendel alá.

Az sem meglepő, hogy a Szolnokban, az Egerben, a Fradiban, és a Miskolcban van a legtöbb külföldi játékos. Összesen tizenhat. Érdekesség, hogy az újonc Miskolc rögtön az első évében úgy döntött, hogy négy légióssal vág neki a szezonnak. A hosszú évek után ismét az első osztályban szereplő Tatabánya is jól hajrázott, hiszen az utolsó másodpercekben igazoltak egy játékost, méghozzá a világkupa-győztes Stefan Zsivojnovicsot. Fontos megjegyezni, hogy egy Ob I-es mérkőzésre három légióst nevezhet egy csapat. Néhány külföldi játékos azonban magyar útlevéllel is rendelkezik.

idegenlegiosok04

Harmincnégy légióst számoltunk össze a tizenhat együttesben (1. ábra)

Szerbiából játszik nálunk a legtöbb játékos. Déli szomszédunktól tizenkilencen is szerepelnek a pontvadászatban (2. ábra). Érdemes megjegyezni, hogy minőségi légiósokról van szó, akik vagy oszlopos tagjai vagy már megjárták a válogatottjukat. Elég csak a Szolnokon, az Egerben, a Fradiban vagy éppen a Miskolcban játszókra gondolni. Az utóbbi évekből most a “legsokszínűbb” a bajnokságuk. Spanyol (Sergi Mora), bosnyák (Radovan Latinovics) és grúz (Revaz Jamnaisvili) pólósokat is láthatunk hétről-hétre.

legiosok02

Szerbia “adja” a legtöbb légióst az Ob I-be (2. ábra)

Gyakran szokták az Ob I-et összehasonlítani az olasz bajnoksággal. A tizennégy csapatos talján pontvadászatban harmincegy légióst (3. ábra)  számoltunk össze. Érdekesség, hogy minden együttesben találtunk külföldit. Természetesen itt is a szerbek vannak túlnyomórészben. Figyelemreméltó, hogy nem a Reccóban vagy a Bresciában van a legtöbb külföldi, hanem az újonc Triesztben.

legiosok03

Magyarországon harmincnégy, Olaszországban harmincegy külföldit számoltunk össze (3. ábra)

Az elkövetkezendő szezonokban a légiósok száma az Ob I-ben növekedhet. Ezt mutatja, hogy Szerbiában egy éve felerősödött a sportág financiális problémája, így egyre több pólós választja a légiós életet. A délszláv pólósokon kívül, más országokból is előszeretettel választják országunkat. Elsősorban a tanulási vágy űzi őket. Tegyük hozzá, talán az utóbbi szezonokból most játszanak nálunk a legtöbb nemzetből.

Légiósok a magyar bajnokságban:

Szentes: (3) Igor Lazics (szerb) Luka Szekulics (horvát), Radovan Latinovics (bosnyák).

FTC: (4) Marko Avramovics (szerb), Joel Swift (ausztrál), Aidan Roach (ausztrál), Marko Csuk (szerb).

OSC: (2) Kevin Graham (kanadai), Drasko Brguljan (montenegrói).

Szolnok: (4) Zsivko Gocics (szerb), Milan Alekszics (szerb), Stefan Mitrovics (szerb), Aaron Younger (ausztrál).

Eger: (4) Milos Csuk (szerb), Branislav Mitrovics (szerb), Uros Csucskovics (montenegrói), Boros Vapenski (szerb).

Szeged: (3) Lukas Seman (szlovák), Revaz Jmnaishvili (grúz), Kunac Aljosa (horvát).

Kaposvár: (3) Mihailo Parezanovics (szerb), Nikola Nikolov (szerb), Michael Klinovszky (szerb).

Pécs: (3)  Nenad Stojcsics (szerb), Zlatko Rakojac (szerb), Ivan Basara (szerb).

Miskolc: (4) Aleksandar Njegovan (szerb), Milos Milicsics (szerb),  Marco Petkovics (szerb), Gros Ronen (kanadai).

Tatabánya: (1) Stefan Zsivojnovics (szerb).

Debrecen: (1) Sergi Mora (spanyol).

Vasas: (2) Adrian Delgado (brazil), Jovan Sarics (montenegrói).

KSI: (-)

UVSE: (-)

Honvéd: (-)

BVSC: (-)

megjegyzés: A Pécs két játékosát: Opacak Tonit és Duvnjak Starcsevics Bornát nem számoltuk, hiszen mindketten saját nevelésű játékosoknak számítanak a mecsekaljaiaknál. A Kaposvárnál Polovic Krisztiánt sem számoltuk a légiósok közé, Michael Klinovszkyt viszont igen.

Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek