2018 június 23.

Ezüstérmes a magyar válogatott a világligán!

Ötméteresekkel Montenegró nyerte a VL döntőjét.

Budapest, 2018. június 23. Zalánki Gergõ (b) és a montenegrói Mladan Janovic a férfi vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntõjének fináléjában játszott Magyarország - Montenegró mérkõzésen a fõvárosi Duna Arénában 2018. június 23-án. MTI Fotó: Czagány Balázs

MTI Fotó: Czagány Balázs

A két csapat egyszer már találkozott a budapesti viadalon, a csoportban 12-9-re kaptunk ki Montenegrótól, de most az aranyérem volt a tét.

A mérkőzésen Aleksandar Ivovics előbb előnyből, majd távolról akcióból talált be. A magyar csapat nem találta a ritmust, de jött Bátori Bence, aki előbb egy gyönyörű góllal szépített, majd kettős emberhátrányban blokkolt önfeláldozóan. Fél perccel a negyed vége előtt újra Bátori villant és egyenlített.

Magyar szempontból kiválóan folytatódott a mérkőzés: Kovács Gergő és Manhercz Krisztián bombagólt szerzett – utóbbi kettőt is – míg Nagy Viktor “falat húzott” a kapuja elé. A második negyed végén egy rövidzárlatot két góllal büntetett Montenegró, amivel minimálisra csökkentette a különbséget. Nem sokkal később egy harmadik jobbkezes lövő, Erdélyi Balázs is feliratkozott a gólszerzők közé, a nagyszünet előtt pedig még kimaradt egy magyar fór.

A nagyszünet után Ivovics ötösével kapaszkodott tovább Montenegró, majd Dragan Draskovics egyenlített centerből. Támadásban kissé tanácstalannak tűnt a magyar válogatott, ekkor jött egy szép egyéni megmozdulás: Vámos Márton harcolt ki hét méterről egy szabaddobást, amit három blokk között zúdított a hálóba. Nagy Viktor parádés védése után Bedő Krisztián emberelőnyt harcolt ki, Märcz Tamás időkérése után néhány passz után Erdélyi a kapus feje fölé bombázott (8-6). A montenegróiak fórból a negyed vége előtt újra felzárkóztak.

A zárónegyed elején Angyal Dánielt és a montenegróiak egyik legjobbját, Mladan Janovicsot is cserével végleg kiállították. A magyarok egy kettős fórt védekeztek ki, majd Bedő szerzett parádésan labdát. Kissé elfáradt és a kiállítások miatt meg is fogyatkozott a magyar válogatott, amelyben így Vámosnak kellett bekkelnie Misiccsel szemben, a montenegrói pedig kihasználta a helyzetet és egyenlített (8-8). A túloldalon Mezei Tamás rázta meg magát és Ivoviccsal a nyakán csavart a kapuba. Egy perccel a vége előtt Marko Petkovics óriási akciógóllal egalizált. Tizenhét másodperc volt hátra, amikor labdát szerzett Jansik Dávid, a szövetségi kapitány időt kért, de az eredmény nem változott, így akárcsak a világbajnok horvátok elleni negyeddöntőben, jöhettek az ötméteresek.

A párbaj elején Vámos és Zalánki is a kapufát találta el, ez pedig megpecsételte a magyar válogatott sorsát, és ezüstérmet szerzett.

A Világliga szuperdöntő fináléjában: 

Magyarország-Montenegró 9–9 (2–2, 4–2, 2–3, 1–2 – ötméteresekkel 2–4)

Magyarország: Nagy V. – Manhercz 2, Vámos 1, Jansik D., Kovács G. 1, Erdélyi 2, Bedő. Csere: Angyal, Zalánki, Mezei 1, Bátori 2, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Montenegró: Lazovics – Drasko Brguljan, Petkovics 1, Radovics, Janovics 1, Ivovics 3, Spaics. Csere: Banicsevics, Vidovics, Durdics, Misics 3, Draskovics 1. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics

Díjak:

Gólkirály: Aleksandar Ivovics, Mladen Janovic (mindkettő montenegrói), Inada Yosuke (Japán) 14-14 gól

A torna MVP-je: Vámos Márton

Legjobb kapus: Nagy Viktor

További eredmények:

A 3. helyért:
Japán-Spanyolország 7-12

Az 5. helyért:
Horvátország-Ausztrália 10-8

A 7. helyért:
Egyesült Államok-Kazahsztán 9-3

(MTI-vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek