2014 július 27.

Ezüstérmes a Benedek-csapat – Szerbia ismét Európa tetején

Szerbia megvédte Eb-címét miután a magyar válogatottat a mai döntőben, öt góllal verte. A mérkőzés már a második negyedben elúszni látszott, de aztán a harmadikban megcsillant megint a remény…
2014 eb donto01
A szerbekkel utoljára Eb döntőben 2006-ban találkoztunk, akkor egy góllal kikaptunk.

A mai finálé sem kezdődött számunkra jól. Nikola Radjen előnyből megszerezte a vezetést, majd ezt Prlainovics növelte. A támadásaink rendre a blokkba vagy a gólvonalon haltak el. Vámos révén azonban szépítertünk, de a negyed végén jött Pijetlovics, aki 1-3-ra módosította az állást. A második negyed magyar szempontból 1-4-gyel indult – újabb előnyt játszott meg eredményesen az ellenfél -, majd akciógólokkal már 6-1-re húzott el az Eb-címvédő, amely – szemben a magyar csapattal – magabiztosan használta ki emberelőnyös lehetőségeit. A hazai kapuban közben Nagy Viktort Decker Attila váltotta, s mielőtt már-már reménytelenné vált volna a helyzet, Vámos lövése utat talált a hálóba (2-6). Viszont újabb szerb előny és újabb szerb gól következett (2-7).

2014 eb donto02

A harmadik játékrészt Szivós Márton gólja vezette fel, de gyors válasz érkezett rá (3-8). Szintén emberelőnyből Erdélyi Balázs módosította 4-8-ra az állást, a létszámtöbblettel jobban sáfárkodó szerbek azonban megint nem hibáztak (4-9). Ötven másodperccel az utolsó szünet előtt a csapatkapitány Varga Dániel szabaddobásból volt pontos, majd öccse, Dénes 6-9-ra alakította az eredményt.   A negyedik negyedben labdaelhozatal után magyar kiállítás következett, s az ellenfél most sem hagyta ki az esélyt, ahogy a következőt sem (6-11). Tizenegyedik emberelőnyös lehetőségéből nyolcadszor volt eredményes a szerb válogatott, míg a hasonló magyar mutató 11/4 volt ekkor. S a megpróbáltatássorozatnak még nem szakadt vége: jött a tizenkettedik szerb gól is (6-12). Bár Vámos még triplázott (7-12), a lényegen ez nem változtatott: először kapott ki a budapesti Eb-n a magyar csapat, ami egyszersmind az aranyérembe került. A magyar szurkolóhad azonban az egész két hetet értékelte, amikor a meccs lefújása után azt skandálta: “Szép volt, fiúk!”

A szerbek – a mostanit is ideszámítva – az utolsó hét Eb-ből ötöt megnyertek, a magyarok legutóbb 1999-ben voltak aranyérmesek, másodikként pedig mostanáig utoljára 2006-ban végeztek.

“Köszönjük az országnak, hogy ennyire szerettek minket ebben a két hétben – kezdte értékelését Benedek Tibor szövetségi kapitány az M1-en. – Annak ellenére, hogy sajnálom nagyon a mai vereséget, azért nehéz egy tornát veretlenül megnyerni. Az emberelőnyünk és az emberhátrányunk sem működött ma úgy, mint eddig, ennek ellenére az utolsó pillanatig küzdöttünk.”

A szakvezető szerint a szerb csapat azért nagyon jó, mert nincs benne gyenge játékos, ráadásul ezen az estén azok is nagyon jók voltak, akik máskor egy kicsit halványabbak.

“Amikor minden lövésük sikerül, abból nehéz visszaállni, és így kicsúszott a meccs a kezünkből már a második negyedben. Talán ha az első negyedben lövünk még egy-két gólt, akkor a szerbek kezdtek volna el idegeskedni” – tette hozzá, majd úgy folytatta: a tavalyi világbajnoki címtől eltekintve is abszolút pozitívan értékeli a csapattal végigdolgozott elmúlt két évet, amelynek méltó lezárása volt a margitszigeti Eb.

“Úgy játszottam, mintha ez lenne életem utolsó mérkőzése. Így alakult – mondta Decker Ádám. – Büszkék lehetünk arra, amit ezen a tornán mutattunk, emelt fővel hagyhatjuk el az uszodát. Nem tudok olyat mondani, amit ne tettünk volna meg február óta azért, hogy itt aranyat nyerjünk.”

Eb döntő:

Magyarország – Szerbia  7–12 (1–3, 1–4, 4–2, 1–3)

Hajós uszoda, 6500 néző. V: Margeta (szlovén), Alexandrescu (román)

Szerbia: Pijetlovics– M. Csuk 1, Prlainovics 1, Randjelovics, D. Pijetlovics 1, F. Filipovics 2, Mandics 2. Cs: Radjen 1, Nikics, Alekszics 1, Gocics 3, Sz. Mitrovics

Magyarország: Nagy V. – Szivós 1, Varga Dénes 1, Varga Dániel 1, Hárai, Madaras, Gór-Nagy. Cs: Decker A. (kapus), Hosnyánszky, Tóth M., Decker Á., Vámos 3, Erdélyi 1

Gól – emberelőnyből: 16/5, ill. 12/

Kiállítva (végleg cserével): Randjelovics (21. p.)

Az Európa-bajnokság végeredménye:

1. Szerbia

2. MAGYARORSZÁG

3. Olaszország

4. Montenegró

5. Horvátország

6. Görögország

7. Spanyolország

8. Románia

9. Németország

10. Franciaország

11. Oroszország

12. GrúziaHozzászólás jelenleg nem lehetséges.