2014 augusztus 05.

Európa-bajnoki ezüstérmes pólósaink is kipróbálták a Teqballt

Az Európa-bajnokság ezüstérmes magyar válogatottja is megismerkedett a nyár egyik legnagyobb hazai találmányával, a Teqballal.
A csapat az olaszok elleni elődöntőt megelőzően látogatta meg a fejlesztőket és tette próbára a focitudását. 2014 8nap01A szövetségi kapitány, Benedek Tibor kicsit félve engedte el „fiait”, de mivel a Teqballt úgy fejlesztették ki, hogy nincs a játékosok között fizikai kontaktus – így a sérülés veszélye elenyésző –, nem volt akadálya, hogy a csapat egy jót szórakozva kapcsolódjon ki a budapesti bemutatóteremben. Az élményről Decker Ádám az Orvosegyetem SC játékosa vallott, aki tavaly a világbajnoki aranyhoz, az idén pedig az Európa-bajnoki ezüsthöz járult hozzá.

„Elsőre furcsa volt az asztal kialakítása, nem tudtam elképzelni, milyen irányban pattanhat el a labda az íves felületről. Nagyon tetszett az az érzés, hogy a világ számára egy teljesen új sportot próbálhatok ki, és mivel még nincs tradíciója, így bármikor kitalálhatok olyan megoldásokat a játékon belül, amelyeket még senki nem használt, hiszen ez tényleg világújdonság” – vallotta Decker Ádám a Teqballról született első benyomásairól.

Általában a vízilabdásokra jellemző, hogy ügyetlenek a szárazföldi sportok terén, hiszen vázizomzatukat a vízben való lebegés, valamint az úszás alakította, nem pedig a gravitációval dacoló ugrálások. Ez Ádám esetében sincs másként, a futball a sok futás miatt számára is megterhelő, ugyanis az izomzata nincs hozzászokva a labdarúgás okozta megterheléshez, ezért hamar megfájdul a térde és a dereka. „Ezek fényében számomra az a legjobb a Teqballban, hogy nem kell futni, nincs sérülésveszély, mert nem kell megütközni az ellenféllel, s mindezen előnyök mellett kiválóan fejleszti a finom motorikus képességeket, az egyensúlyérzéket és a koncentrációt. Én körülbelül fél óra játék után szoktam meg az asztal méreteit, és szerintem pár óra gyakorlással már kimondottan élvezetes szettekig jutottam volna” – fejtette ki a világbajnok pólós.

A Teqball fejlesztői számára fontos célkitűzés volt, hogy az emberek szórakozva fejleszthessék a futballtudásukat, miközben a sérülés veszélyét a minimumra csökkentik, hiszen sem az asztalhoz, sem pedig az ellenfélhez nem szabad hozzáérni játék közben. „Mi, élsportolók nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár csak néhány edzést is kihagyjunk sérülés miatt. A Teqball egyik nagy előnyét abban látom, hogy minimális a sérülés veszélye, ezért bátran használhatják élsportolók is. Amit a játék során tapasztaltam, az a koncentráció fejlesztésének érzése, ugyanis nagyon oda kell figyelni erre a szokatlan asztalra, hogy pontosan tudjak játszani, illetve az egyensúlyérzékemet is erősen csiszolta a Teqball, hiszen javarészt egy lábon állva zajlik a labdacsere az ellenféllel. A legfontosabbnak mégis azt tartom, hogy együtt játszottunk a csapattársaimmal, nagyon jó volt a hangulat, és nagyon élvezetes perceket kaptunk a Teqballtól” – foglalta össze a magyar válogatott egyik védője.

Ádám bevallotta, hogy a testvérek között megrendezett rangadót az öccse, a kapus Decker Attila nyerné meg, de mivel számára is igen fontos a sikerélmény, ezért addig gyakorolná a Teqballt, amíg le nem győzné őt.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.