2015 szeptember 01.

Emelik a tétet a rövid pályás úszóknál

Már a decemberben megrendezésre kerülő, izraeli rövid pályás úszó EB legjobbjai is pénzdíjazásban részesülnek, ráadásul a versenyzők utaztatási költségébe is beszáll az Európai Úszó Szövetség.

Hála az Európai Úszó Szövetségnek (LEN),  már a december 2. és 6. között az izraeli Netanyában megrendezésre kerülő rövid pályás Európa-bajnokság legjobbjai is tekintélyes pénzdíjra számíthatnak az egyéb elismerések mellett

Egészen pontosan az a 12-12 férfi és női versenyző, akik az összehasonlítás alapját képező FINA pontérték táblában foglaltak szerint az „abszolút” 12 legjobb időeredménnyel rukkolnak ki. Egy úszó viszont csak egy helyet foglalhat le magának a TOP 12-es listán, még akkor is, ha ad absurdum övé lenne mind a 12 listavezető teljesítmény – értesült a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa.

Kiss László Fotó: MTI/Kovács Anikó

A már nyilvánosságra került pénzdíjrendszer szerint a verseny legjobb időeredményének gazdája 20 ezer, a második 18 ezer, a harmadik pedig 15 ezer dolláros pénzjutalomra számíthat. Ezek mellett még a 12. legjobb időt úszó versenyző honoráriuma sem elhanyagolható, 2000 dollár üti majd a markát.

Figyelemre méltó az is, hogy a LEN a házigazdákkal együttműködve a versenyzőket indító nemzeti szövetségek dolgát is igyekszik megkönnyíteni, méghozzá olyan módon, hogy minden egyes úszó utazási költségéből – a megtett távolságot figyelembe véve – 500, 400 vagy 300 dollárt átvállal a saját költségére. Ez akár 650-700 versenyzőt is érintő gesztus lehet. Feltéve, hogy a potenciális kedvezményezettek a hivatalos szállodák szolgáltatásait veszik igénybe…

„Csak üdvözölni tudom az egyre szilárdabb lábakon álló európai szövetség bejelentését – nyilatkozta Kiss László szövetségi kapitány a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. – Ha egyelőre még csak kisebb lépésekben is, de a sportágunk igyekszik az atlétika nyomába eredni. Nálunk először a 2007-es világbajnokság érmesei jutottak pénzdíjakhoz, két éve Barcelonában már minden számban az első hatot honorálták, nemrégiben a kazanyi vizes VB-n pedig már az első nyolc helyezettet, miközben a pénzdíj summája is tekintélyes mértékben 5.5 millió dollárra emelkedett, amiből 3.1 milliót az úszók vihettek haza. ”

origo

N.V.

 Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek