2016 július 18.

Campagna döntött – Íme, a riói olasz csapat

Az olasz válogatott kapitánya kihirdette a riói tizenhármas csapatát. Az együttes a négy évvel ezelőtti londonihoz képest jelentősen kicserélődött. 

Waterpolo European Championships Zagreb 2010

A szerbiai torna után Alessandro Campagna keretet szűkített, és immár a riói csapattal folytatja tovább az olimpiai felkészülést.

Kapusposzton nem volt kérdés, hiszen szemműtéte után Stefano Tempesti már játszott a bori tornán, így az ő helye biztos volt a csapatban, mellette a Brescia hálóőrének szavazott bizalmat a kapitány, így Goran Volarevics kiesett. Ami a mezőnyjátékosokat illeti, nem került be a Debrecen játékosa Tomasso Busilacchi, és Vincenzo Renduzo sem az utazó 13-ba. Mint korábban beszámoltunk róla, Alex Giorgetti sem lesz ott Rióban, az anyai ágon magyar felmenőkkel is rendelkező játékos, – aki 2011-ben vb-t nyert a csapattal Londonban pedig ezüstérmes lett – az elmúlt években minden nagyobb világversenyen ott volt, de most Rióról lemarad.

Érdekesség, hogy a négy évvel ezelőtti olimpiai csapathoz képest – a magyar válogatotthoz hasonlóan – hét ötkarikás újonc is szerepelni fog a csapatban (Marco Del Lungo, Nicholas Presciutti, Alessandro Velotto,  Andrea Fondelli, Francesco Di Fulvio, Alessandro Nora, Michael Bodegas). Figyelemreméltó, hogy Tempestinek ez lesz az ötödik, egyben utolsó olimpiája.

Az olaszok a halálcsoportba kerültek, hiszen a címvédő Horvátországgal, Montenegróval, Spanyolországgal, az Egyesült Államokkal és Franciaországgal is találkoznak majd. A taljánok számára augusztus 6-án indul a csoportmeccsek sora, amikor a spanyolokkal találkoznak.

Az olasz válogatott olimpiai csapata:

Kapusok: Stefano Tempesti (Pro Recco), Marco Del Lungo (AN Brescia)

Mezőnyjátékosok: Nicholas Presciutti (AN Brescia), Alessandro Velotto (CC Napoli), Niccolò Gitto (Pro Recco), Pietro Figlioli, Andrea Fondelli, Francesco Di Fulvio (Pro Recco), Valentino Gallo (Robertozeno Posillipo), Alessandro Nora, Christian Presciutti (AN Brescia), Matteo Aicardi, Michael Bodegas (Pro Recco).

Az olimpiai csoportok:

A-csoport: 1. Szerbia, 2. Görögország, 3. Brazília, 4. Ausztrália, 5. Japán, 6. Magyarország

B-csoport: 1. USA, 2. Spanyolország, 3. Franciaország, 4. Montenegró, 5. Olaszország, 6. HorvátországHozzászólás jelenleg nem lehetséges.