2019 július 30.

120 éve játszották az első vízilabda mérkőzést Magyarországon

Jeles évfordulóhoz érkeztük.


1899. július 30-án a Magyar Úszó Egylet úszóiból összeállított két csapat Siófokon lejátszotta az első nyilvános hazai vízilabda mérkőzést, amely 1:1-es döntetlent hozott.

A modern vízilabda alapjait William Wilson skót újságíró és úszóedző fektette le 1877-ben, mikor az aberdeeni Bon Accord Festivalra úszótanoncainak kitalált és rögzített néhány alapszabályt egy általa vízifocinak nevezett csapatjátékhoz. Az első vízilabda meccs ezen a fesztiválon, a Dee folyó partján zajlott le.

Magyarországon az osztrákok közvetítésével honosodott meg a vízilabda. 1899-ben július 30-án volt az első magyarországi nyilvános vízipóló mérkőzés Siófokon. A feljegyzések szerint a Sió-csatornában rendezett találkozón a MUE két együttese csapott össze, amely 1:1-es döntetlent hozott. A B csapatban játszott Gillemot Ferenc, a klub kiváló sportolója, a mérkőzést Lindner Ernő, a MAFC kitűnő úszója vezette. Ezzel a mérkőzéssel vette kezdetét Magyarországon a későbbiekben oly sok sikert hozó sportág, a vízilabda története.

(MTI-vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek