2016 augusztus 04.

Rio 2016 – Olimpiai esélyek és remények (férfiak)!

Egy topfavoritot és három esélyest találtunk.

BENUferfival17

Kétség nem férhet hozzá, Szerbia a legerősebb! 

Mióta a 2013-as vb-n leszerepelt a csapat és Dejan Udovicsics helyett Dejan Szavics vette át a stafétát minden nagy tornát megnyert a gárda. Parádés az együttes mérlege, hiszen a 2014-es budapesti Eb-n, a 2016-os belgrádi kontinenstornán valamint a kazanyi vb-n, két Világliga Szuperdöntőben és a Világkupán sem talált legyőzőre. A három év során csak négyszer kapott ki a válogatott, egyszer a Benedek-csapattól a 2014-es Eb-n, másodszor az idei világliga selejtezőjében Montenegrótól, harmadszor a bori felkészülési torna döntőjében, míg negyedszer a legutóbbi olaszok elleni barátságos meccsen. Az is a szerbek mellett szól, hogy a négy évvel ezelőtti csapathoz képest “csak” négy helyen változott a keret, ráadásul a szövetségi kapitányuk a legutóbbi két Eb-n és a kazanyi vb-n is a megszokott 13-as keretével utazott, mint ahogy Rióba is.

Három további esélyes

Montenegró, Görögország és Magyarország a legesélyesebb – szerintünk még – az aranyra. Az egyik legegységesebb csapat a hellén, a 13 játékos több mint 2/3-a az elmúlt szezonban az Olympiakoszban játszott, ráadásul Thodorosz Vlahosz nemcsak a válogatottat, de a klubcsapatot is trenírozza. Abszolút felszállóágban van az együttes, a tavalyi vb-n bronzérmet szerzett a csapat, és az idei világligán is harmadik lett, ráadásul a nyári bori felkészülési torna fináléjában elintézte Szerbiát. A másik nagy esélyes Montenegró.  2015-ös kazanyi vb után kapitányváltás történt. Ranko Perovics helyett, Vladimir Gojkovics vette át az irányítást. A csere bejött, az eredmények is ezt mondatják. Rögtön januárban egy ezüsttel nyitott a kapitány, ezzel megváltotta a csapat a riói repülőjegyét. Az Eb döntőjében még a szerbeket is megszorították. A címvédő horvátoknál nagyon sok volt a változás a londoni olimpiához képest, nyolc helyen cserélődött ki a csapat és hiába erősített bele – Xavi Garcia honosításával, ez is kevésnek bizonyulhat. Az olaszoknál a kulcskérdés, hogy Stefano Tempesti milyen formában van, a kapus egy hónappal az olimpia előtt kezdhette újra az edzéseket, hiszen az egész júniust ki kellett hagynia szemműtéte miatt. Az amerikaiakkal és az ausztrálokkal is számolni kell, a legjobb négy elérhető a válogatottól, de az arany kicsit távolinak tűnik szerintünk.

Mire, lehet képes a magyar válogatott az olimpián? 

Ugye nem kell hangsúlyozni, ez már nem a Kásás, Biros, Kiss fémjelezte válogatott. 2013-ban új korszak kezdődött. London óta voltak szép és kevésbé szép eredmények, de Rióban is számolni kell a csapattal. A négy éves ciklusban egy vb-arany, egy Eb-ezüst és egy bronz, két világliga második hely, egy világliga ötödik és egy vb ötödik hely a termés. A tavalyi év után Belgrádban megcsillant ismét az érem, ráadásul a sérülések is elkerülték a csapatot a felkészülés során, így bízakodhatunk.

[socialpoll id=”2377917″]Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek