2015 február 13.

Volvo-kupa: súlyos vereséget mértünk az amerikaiakra

A Volvo-kupa nemzetközi férfi vízilabdatorna első napján a magyar válogatott az Egyesült Államokkal találkozott. Benedek Tibor csapata az első negyedben alaposan belekezdett, végül az öt gólig jutó Salamon vezérletével nagy verést mért a vendégekre (21-11).

DSCN0212

9. alkalommal rendezik meg az egyik legrangosabb nemzetközi férfi vízilabdatornát, a komoly hagyományokkal bíró Volvo-kupát. Eddig csupa vidéki helyszín adott otthont a küzdelmeknek, Budapestet először érte a megtiszteltetés. A magyar válogatott eddig 24 mérkőzést vívott az évek alatt, ebből 22-őt megnyert, egy döntetlen mellett csupán egyszer szenvedett vereséget. (A torna részletesen történelmét elolvashatja ide kattintva.)

Az amerikaiakkal a torna történelmében már többször találkoztunk, eddig minden alkalommal sikerrel jártunk, így joggal készülhettünk erre a pénteki nyitónapon is. A kezdőmérkőzésen a horvátok Kanadával csaptak össze, a részletes tudósítás itt olvasható. Az amerikaiak keretében leginkább az amerikai egyetemi bajnokságban edződő neveket találunk, a többség a Stanford és a New York Athletic Club alkalmazottja. A vendégek legnevesebbje pedig a kispadon ül: Dejan Udovicsics a legnevesebb szerb vízilabdatréner. Szülőhazája szövetségi kapitányaként kétszer is bronzérmes lett olimpián (2008, 2012), világbajnok, kétszeres Európa-bajnok. Majdnem 500 mérkőzésen ült a szerbek kispadján, 80 százalékos győzelmi mutatóval. Ezek után igazolt át a Team USA padjára, most pedig ellenünk mutathatta meg, mit tudott fiainak átadni a délszláv sikerek titkaiból.

DSCN0153

Tömött nézőtér és rendkívül lelkes szurkolók fogadták az idén első alkalommal Budapesten játszó magyar válogatottat, amelyből erre a meccsre Erdélyi Balázs és Decker Ádám maradt ki, illetve Mezei, aki megbetegedett. Az első támadás és az első találat is a vendégeké volt, Bonanni ötméteresból vette be a kaput. Mint Benedek Tibor szövetségi kapitány korábban honlapunknak elmondta, kíváncsian várta, mire mennek fiai a rövidebb pályán egy kifejezetten jól úszónak mondható csapat ellen. Az már az első percekben látszott, az amerikai valóban gyorsak. Madaras szabaddobásból hamar egyenlített, majd Varga Dénes bemutatkozott, és máris átvettük a vezetést. Vámos nagyot blokkolt a kapunk előtt, míg a másik oldalon Salamon kipókhálózta a kapu sarkát, máris 3-1. Bonnani egy előny értékesített, majd Salamon egy ötméterest, amit Bedő harcolt ki. A gólzuhatag tovább folytatódott, ami nagy öröm az utánpótlásnak, tekintettel arra, hogy a torna főszponzora minden magyar gól után 90 ezer Ft-t ajánlott fel. Gór-Nagy gyönyörűen húzta a kapuba a labdát, máris 6-3 lett az állás, két perccel a negyed vége előtt. Vámos klasszistalálatával zárult a negyed, a dudaszó pillanatában zúdította a jobb felső sarokba a lasztit, egyből, figyelmeztetés nélkül.

Angyal még kihagyta egy megúszás után, ám Bedő már a hálóba húzta, 8-4-re vezettünk, mondhatni, biztosan. Nagy Viktor is hozzátette a magáét, nagyot védett, aztán remekül indított, a támadás vége Varga Dénes nagy gólja lett. A magyar válogatott hamar elérte tizedik gólját (Bátori), nagyszünetre 11-6-os vezetéssel mehettünk.

A szünetben merőben más műfaj, szinkronúszás szórakoztatta a közönséget, amelynek soraiban feltűnt Colleen Bell, az Egyesült Államok nemrégiben hivatalba lépett budapesti nagykövete. Bell asszony Kemény Dénes meghívására tekintette meg, amint a magyar válogatott eljátszadozik az amerikaiakkal. A folytatásban a sok kiállítás ellenére Vámos, Szivós  és Varga Dénes találataival jelentősen ellépett a magyar csapat. Salamon szabadból talált be, osztálynyi különbség volt a két gárda között. A negyed vége előtt Angyal szaggatta ki a hálót. A tíz gólos különbség az ugyancsak remekül teljesítő Bátori találatával alakult ki (17-7), miközben a tengerentúliak ziccerből sem tudták bevenni Nagy Viktor kapuját. Manhercz Krisztián a támadóidő lejártakor emelt a hálóba, felhördült a közönség a gyönyörű mozdulatra. Salamon már az ötödik gólját dobta, három perccel a vége előtt, míg a huszadik találatot Manhercz érte el. A vége 21-11, pazar, közönségszórakoztató játék. A folytatás szombaton 19 órától, az olimpiai bajnok horvátok ellen.

 

9. Volvo-kupa nemzetközi férfi vízilabdatorna, Budapest, 1. nap

Magyarország – Egyesült Államok 21-11 (7-4, 4-2, 5-1, 5-4)

Szőnyi út, Laky Károly uszoda, 1000 néző

Vezette: Terpenka (kanadai), Colominas (spanyol)

Magyarország: Nagy V. – Madaras 2, Bátori 2, Szivós, Varga Dénes 3, Salamon 5, Bedő 2. Csere: Németh 1, Gór-Nagy 1, Vámos 2, Manhercz K. 2, Angyal 1.

Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Egyesült Államok: Holland – Cupido 2, Samuels 3, Bonanni 3, Bowen 2, Smith, Mann 1. Csere: Dunstan, Jackson, Hallock, Cleary, Carniglia.

Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics

Gól/emberelőny: 3/5 ill. 5/14

Gól/büntető: 1/1 ill. 1/1

Kipontozódott: Szivós (25. p.)

 

A torna állása:

1. Magyarország 3, 2. Horvátország 3, 3. Kanada 0, Egyesült Államok 0 pont.

Gy. Zs.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek