2019 december 04.

Vízilabda: FINA győzelem a NOB felett

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 11+2 fős kereteket szeretett volna látni a 2020-as olimpia pólóprogramjában, a FINA érvelt és győzött – mondta Kemény Dénes az InfoRádióban.

Mint beszámoltunk róla, tokiói olimpián 12+1 játékos nevezhet csapatonként. A 2016-os ötkarikás játékokon ez a szám 13 pólóst jelentett, a NOB terve azonban az volt, hogy – a női látszám kibővítésével – ez csökkenjen 11+2-re.

Kemény Dénes, a Nemzetközi Úszószövetség edzői bizottságának alelnöke, a döntésről az InfoRádiónak elmondta, lényeges előrelépés történt ahhoz képest, hogy korábban akár a 11 fős keretről is szó volt.

“A 11 fő egyszeri, 2 fős cseréje a két hét alatt arra kényszerítette a csapatokat, hogy 2 kapus mellett 9 mezőnyjátékossal érkezzenek, ami meglehetősen veszélyes lett volna. Más kérdés, hogy így is mindenki 2 kapust jelöl, de lesz legalább 4 mezőnycsere, akivel azért végig lehet játszani a mérkőzéseket”- közölte Kemény Dénes.

A játékra azért lesz következménye a változásnak: tisztábban kell, hogy védekezzenek a csapatok, mert az ellenfél centerével szemben könnyű összeszedni a kiállításokat, ott kell magasabb színvonalú játékot nyújtani szervezettségben, de a 4 mezőnycsere mindenképpen ad lehetőséget arra, hogy kisakkozzák a csapatok a mérkőzéseket a végéig – tette hozzá Kemény Dénes.

“Egy csapat átszervezéséhez mindenképpen kell egy-két jolly joker. De összesen 3 cserejátékos esetén azt gondolom, mindenkinek univerzális játékosnak kellett volna lenni.”

Kemény Dénes szerint a döntés mutatja a FINA erejét a NOB-éhoz képest, amihez az is kellett, hogy két szakbizottság villámgyorsan és egyhangúlag foglaljon állást a kérdésben.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek