2014 július 17.

Vízilabda Eb: Atomvízilabdával győzött a Benedek-csapat Szerbia ellen

Fantasztikus hangulat, és elképesztően koncentrált játék volt jellemző a Benedek-csapat szerbek elleni Eb csoportmérkőzésre, ahol a győzelem sem maradhatott el az Eb-címvédő ellen.

2014 4nap04
Káprázatos hangulatot termetett a közönség, mondanunk sem kell, hogy megtelt a Hajós. A meccs előtt, ahogy arról már írtunk feltűnt Vanja Udovicsics is, aki élőben nézte végi a találkozót.

Az első negyedben egészen az utolsó percig nem is esett gól, kőkemény védekezés jellemezte a játékot, amit a bírók néha páros kiállítással jutalmaztak. Az első gólt Varga Dumi szerezte, elszakadva emberétől tüzelt a hálóba, majd előnyből Deckernek tettük be, aki parádésan forgatta a labdát a hálóba.

A második negyedben sem lankadt a türelem és az összpontosítás. A szerbek Filipovics révén csak egy ötösből tudtak szépíteni, majd, Gór-Nagyra játszottunk egy előnyös figurát, aki higgadtan dobta a harmadikat, 3-1. Mitrovics ekkor fórból volt eredményes, de nem kellett sokat várni és jött a válasz, méghozzá Varga Dumi erőszakosságát kell dícsérnünk, 4-2. A szerbek csak kapaszkodni tudtak, a nagyszünetig még egy-egy találat esett, így 5-3 volt ide a forduláskor.

2014 4nap05

A harmadik negyedben sem álltunk le, Decker hatalmas védéseket mutatott be, elől pedig Madaras Norbert góljával már 7-4-re is vezettünk. Ekkor Filipovics révén még közelebbjöttek a szerbek, a nyolc perc végére. A negyedik negyedben Vámos révén ismét háromra növeltük a különbséget, ekkor azonban Csuk-nak, három perccel a vége előtt épphogy átment a lövése a góvonalon 8-6. A szerbeknek és nekünk is lett volna esélyünk a gólszerzésre, de mind a két kapus a helyén volt. Az utolsó percben a közönség felállva ünnepelte a srácokat, a vége tehát 8-6-os magyar siker.

2014 4nap06

Szerbia – Magyarország 6 – 8 (0-2, 3-3, 2-2, 1-1)
Hajós uszoda, 6100 néző. Vezette: Bianchi (olasz), Alexandrescu (román)

Magyarország: Decker A. – Szivós, Varga Dénes 2, Varga Dániel, Hárai, Madaras 2, Gór-Nagy 1. Csere: Hosnyánszky, Vámos 2, Decker Á. 1, Erdélyi, Tóth M.

Szerbia: G. Pijetlovics – Sz. Mitrovics 2, Prlainovics, Gocics 1, Nikics, F. Filipovics2, Randjelovics. Csere: D. Pijetlovics, Radjen, Mi. Csuk 1, Alekszics, Mandics

Gól – emberelőnyből: 7/2, illetve14/3
Gól – ötméteresből: –, illetve. 1/1

Kipontozódott: Gór-Nagy), Szivós, Varga Dániel

Kiállítva (végleg cserével): Prlainovics, Hárai

NYILATKOZATOK:

„Azt gondolom, ez nagy mérföldkő az egész magyar vízilabda életében – nyilatkozta Benedek Tibor az MTVA kamerái előtt a találkozó lefújása után. – Bármi lesz az Eb végeredménye, amit ma letettünk, az ennek a csapatnak a névjegye. Amiről tíz éve beszéltünk, azt el lehet felejteni. Ez a csapat megmutatta, mennyire erős. Ha a látottakból nem derült ki, micsoda csapatszellem volt a vízben, akkor semmiből. Decker Attila kapuba állítása az eredmény alapján jó döntésnek bizonyult. Készülünk a játékvezetésre, nekünk előnyünk csak a hazai közönségből származhat, nem számítunk külső segítségre, csak magunkban bízhatunk.”

„Nem kell rám aggatni a csodakapus jelzőt, ez csapatmunka volt – kezdte értékelését szerényen Decker Attila az MTVA kameráinak a találkozó után. – A fiúk küzdése hozza magával, hogy én így tudtam védeni. Hogy Benedek Tibor, miért engem rakott be, azt nem tudom. Azt tudom, hogy mindkét kapusában bízik. Tavaly Nagy Viktor kapta meg a lehetőséget, most szerintem felváltva fogunk védeni. Jó, hogy a magyar válogatottnak két ilyen kapusa van, mert az ellenfelek szemmel láthatóan nem szeretik ezt a stílust. Régóta vagyunk a mérleg rossz oldalán a szerbek elleni meccsek kapcsán. Több sok csatát megélt játékosunk szemében olyan tüzet láttam, ami most a vízben is meglátszódott. Ez kell, mert a szerbek is ilyen tűzzel játszanak, amit ha nem veszel át, esélyed sincs ellenük. Mi ezt megtettük, s meg is lepődtek. Remélem, minél többen jönnek ki a későbbi meccseinkre!”

„Készültünk rá, hogy a szerbek nagyon erősen szokott kezdeni – ezt már Varga Dénes nyilatkozta a meccset követően. – Most fordítva történt, mi kezdtünk 2–0-val, s ezt az előnyt meg tudtuk tartani. A csoportelsőség volt itt a tét, meg persze az óriási presztízs. Nagyon jó érzés volt hazai közönség előtt Szerbia ellen nyerni. Ennél már csak egy jobb dolog lenne, ha ugyanezt a döntőben is megtennénk. Mindenki odatette magát, csak így sikerülhetett.”

„Nagyon régóta meg akartuk már verni a szerbeket. Most boldogok vagyunk, de ezt ma le kell zárni, mert van még két csoportmeccs, amelyből a második a hasonlóan kemény horvátok elleni lesz” – vélekedett Vámos Márton.

Fotó: SzBHozzászólás jelenleg nem lehetséges.