2019 július 24.

Vizes vb: nagy vereség a spanyoloktól – a bronzéremért játszunk

Hat góllal kikaptunk az elődöntőben Spanyolországtól.

(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Nem sikerült döntőbe jutnia női válogatottunknak a vb-n, így a továbbra sincs meg a tokiói olimpiai kvóta. A bronzéremért az ausztrálokkal játszunk.

A két csapat egy évvel ezelőtt a barcelonai Európa-bajnokságon találkozott egymással: a katalán fővárosban a torna nyitómérkőzésén 13-9-re, a bronzcsatában pedig 12-6-ra diadalmaskodtak a házigazdák, akik ez alapján is esélyesebbek voltak a kvangdzsui elődöntőben.

Az első fórt a magyarok kapták, de Keszthelyi Rita lövését blokkolták, az ellentámadásból pedig ötmétereshez jutottak a spanyolok, Gangl Edina csak beleérni tudott a büntetőbe. Az első spanyol előny ugyan kimaradt, de a visszapattanó a riválishoz került, az ötöst is értékesítő Roser Tarrago pedig messziről talált be. Keszthelyi ötméteresével a magyarok is feliratkoztak az eredményjelzőre, majd egy megúszás végén Leimeter Dóra lőtte ki a kapu jobb oldalát (2-2). Anna Espar révén újra ötméteresből találtak be a spanyolok, Gangl ehhez még közelebb volt, de a labda a hóna alatt becsúszott, Judith Forca Ariza távoli kapufás lövésénél viszont nem volt esélye hárítani. Kevesebb, mint fél perccel a negyed vége előtt újra becsúszott egy védhetőnek tűnő próbálkozás Gangl kezei alatt, Leimeternek azonban szinte az utolsó pillanatban sikerült szépítenie. A spanyolok vezetésénél talán aggasztóbb volt, hogy három emberelőnyéből egyet sem tudott kihasználni a magyar válogatott.

A második negyed elején esett gyors spanyol gól után Bíró Attila lecserélte Ganglt, de Parkes Rebecca szép csavarását követően a 18 éves Magyari Aldát is felavatta az ellenfél. Leimeter révén az ötödik fórját már belőtte a magyar csapat, de a spanyolok is kihasználták a létszámfölényt (8-5). Gurisatti Gréta góljára Beatriz Ortiz válaszolt ötméteresből, majd egy elkapkodott magyar fór után a spanyolok jóval türelmesebben játszották végig az előnyt és újabb gólt szereztek. Gyöngyössy Anikó centerből talált be a túloldalon, Gurisatti ejtésével pedig a nagyszünetre “lőtávolba” kerültek a magyarok (10-8).

A fordulás után a spanyolok két és fél percen belül megint elhúztak (12-8), ráadásul Szilágyi Dorottya rendkívül korán kipontozódott. A kapuba Gangl került vissza, miután Magyari egyetlen védést sem tudott hárítani, majd Keszthelyi fórból megszerezte a játékrész első magyar gólját. A jó kapusteljesítmény továbbra is hiányzott, a spanyol lövők távolról is könnyűszerrel lőttek a hálóba (14-9).

A zárófelvonásban már csak a különbség volt a kérdés, a spanyolok végül hat góllal diadalmaskodtak.

Vizes vb, elődöntő:
Spanyolország–Magyarország 16–10 (5–3, 5–5, 4–1, 2-1)
Gólszerzők: Tarrago, Forca Ariza 4-4, Leiton Arrones, A. Espar, Ortiz 2-2, Pena, Garcia Godoy 1-1, illetve Leimeter 4, Keszthelyi, Gurisatti 2-2, Parkes, Gyöngyössy 1-1

a másik elődöntő:
Egyesült Államok-Ausztrália 7-2 (3-0, 2-0, 1-1, 1-1)

az 5-8. helyért:
Oroszország-Görögország 13-4 (2-0, 2-1, 4-2, 5-1)
Olaszország-Hollandia 10-5 (3-1, 3-2, 2-1, 2-1)

a 11. helyért:
Kína – Új-Zéland 14-12 (4-2, 3-2, 4-2, 3-6)

a 9. helyért:
Kanada-Kazahsztán 24-7 (7-3, 5-1, 4-1, 8-2)

(MTI, vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek