2019 július 26.

Vizes vb: egygólos vereség az ausztráloktól – negyedik női válogatottunk a vb-n

Nüanszok hiányoztak az éremtől a csapatnak.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Bíró Attila a kapuban ezúttal a 18 éves Magyari Aldának szavazott bizalmat, az ausztrálok azonban az első lövésből felavatták a fiatal hálóőrt, majd ötméteresből és fórból is betaláltak, így kevesebb mint három perc játék után három góllal vezettek. A magyarok a torna legeredményesebb játékosa címre pályázó Keszthelyi Rita lövésével szépítettek, majd Leimeter Dóra talált be emberelőnyből. Nem sokkal később egyenlített a magyar válogatott, Gurisatti Gréta úszott meg és használta ki a ziccert.

A második negyed elején először kerültek előnybe a magyarok, Tóth-Csabai Dóra használt ki higgadtan egy emberelőnyt. A jó kezdés után érezhetően megtorpant ausztrálok Zoe Arancini révén több mint egy negyedig tartó gólcsendjüket megtörve egyenlítettek, de Parkes Rebecca szinte azonnal válaszolt, a kipattanó labdát a kapuba pöccintve. A rivális azonban újra eredményes volt – Arancini harmadszor talált be -, majd jött egy magyar fór, Gurisatti pedig kilőtte a bal felső sarkot. A tengerentúliak ugyancsak létszámfölényben szerezték újabb góljukat, nyolc másodperccel a nagyszünet előtt pedig átvették a vezetést.

A fordulás után érkezett Gangl Edina a kapuba és rögtön védéssel mutatkozott be. Több mint három percig nem esett gól, amikor Keszthelyi egy nagyszerű ejtéssel egyenlített. Az ausztrálok emberelőnyből lőtték első góljukat Ganglnak, de az Európa-bajnok magyar kapus láthatóan elbizonytalanította őket. Bíró Attila időt kért egy fór megjátszása előtt, de hiba csúszott a figurába, így még lövés sem lett belőle. Néhány másodperccel a negyed vége előtt elváltották magukat hátul a magyarok, Gangl viszont bravúros védéssel őrizte meg az egygólos különbséget.

A magyar női válogatott számára a vb utolsó nyolc perce egy meg nem adott góllal, egy Gurisatti-kontraítélettel és két Gangl-védéssel indult. Az ausztrálok végül szép ejtéssel jártak túl a magyar hálóőr eszén (7-9), miközben elöl a magyarok tanácstalannak tűntek. A csapatkapitány Rowie Webster első találatával bő öt perccel a vége előtt háromra nőtt a különbség. Ezen Szilágyi Dorottya faragott, majd Parkes harcolt ki ötméterest, amelyet Keszthelyi be is lőtt (9-10). A csapatkapitány pillanatokkal később gyönyörűen úszott meg, majd két ember szorításában Vályi Vandát hozta ziccerbe, de a 19 éves játékos nem tudta kihasználni a nagy egyenlítési lehetőséget. Fél perccel a vége előtt Keszthelyi gyönyörűen hozta magát helyzetbe, pattintott lövése azonban a felső lécről kifele jött, ezzel eldőlt az összecsapás.

Vizes vb, női bronzmeccs:

Ausztrália – Magyarország 10-9 (3-3, 4-3, 1-1, 2-2)
Vezette: Deslieres (kanadai), Teixido (spanyol)

Ausztrália: Palm – Gofers, Buckling 2, Halligan 1, Knox 2, Webster 1, Arancini 3. Csere: Bishop, Ridge 1, Mihailovics, Armit, Steere. Szövetségi kapitány: Predrag Mihailovics

Magyarország: Magyari – Szilágyi 1, Rybanska, Keszthelyi 4, Leimeter 1, Gyöngyössy, Vályi. Csere: Gangl (kapus), Parkes 1, Gurisatti 2, Horváth, Illés, Csabai 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmények és program: (2019. július 26.,)

7. helyért:
Görögország-Hollandia 9-11
az 5. helyért:
Olaszország-Oroszország 9-10

döntő: Egyesült Államok-Spanyolország 11.30

(MTI-vizipolo.hu)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek