2014 november 18.

Világliga: az utolsó negyed parádéja után fölényes magyar győzelem a szlovákok felett

 Az Európa-bajnokság utáni első tétmeccsét játszotta Szlovákia válogatottja ellen a magyar vízilabda-válogatott. A Debrecenben rendezett mérkőzésen Benedek Tibor fiai a második félidőben felőrölték a vendégek ellenállását, és olykor parádés akciókat vezetve könnyedén győztek, 13-6-ra.

Telt ház várta Debrecenben a csapatokat (Fotó: DVSE)

Remek hangulat várta Debrecenben a csapatokat (Fotó: DVSE)

Több nagy kérdőjel is volt a magyar vízilabda-válogatott első Világliga-találkozója előtt. Még a szakemberek is érdeklődéssel várták, hogy miként mutatkozik be a megrövidített, 25 méteres medence. Voltak, akik úgy vélték, több gól esik, kevesebbet kell majd úszniuk a játékosoknak, és rövidül a holtidő, amit azzal kell tölteniük a vízben lévőknek, átúsznak az egyik kaputól a másikig. Mások úgy vélték, hogy éppen a rövidebb pálya miatt mozgalmasabb meccsekre számíthatunk, és arra, emiatt többet kell úszniuk a pólósoknak. Mi abban reménykedtünk, hogy azok a csapatok járnak jól, amelyek technikásabbak.

A magyar válogatott nyári Európa-bajnoki döntője után először játszott tétmérkőzést, rögtön hazai pályán, a debreceni sportuszodában. A kedden vízbe szállók egytől-egyig ismerősként köszönthették az uszodát, már csak azért is, hiszen két nappal korábban, ugyanott rendezték meg az All Star-gálát, amelyen Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnokai csaptak össze egyszerre éles és szórakoztató mérkőzésen a 2013-ban, Barcelonában világbajnokságot szerzett, illetve a jelen embereire épülő aktuális válogatottal. A találkozón 17-16-re végül Benedek Tibor tanítványai nyertek.

A mérkőzés előtt Benedek Tibor is hangsúlyozta, hogy különösen figyelnünk kell a vendégek két, Magyarországon játszó pólósára, a szegediek nagy lövőjére, Lukas Semanra, illetve a pont Debrecenben hétről-hétre bizonyító Martin Kolárikra. A magyar válogatott friss keretében több újonc is helyet kapott, mint például a 17 éves, szegedi Manhercz Krisztián, a Vasas fiatalja, Német Toni, vagy az Eger reménysége, Lőrincz Bálint. Mellettük Mezei Krisztián is szinte újoncként nézett farkasszemet a szlovákokkal, hiszen eddig még kevés lehetőséget kapott.

A Világliga amellett, hogy egyben remek terepet nyújt a kísérletezésre, a játékosok kipróbálására, komoly téttel is bír: a sorozat győztese már kvalifikációt szerez a 2016-os riói olimpiára. Persze a sorozat jövő nyári, bolognai szuperdöntője még nagyon távoli, egyelőre csoportunkat, az A-csoportot kell megnyernünk, Görögország, Szlovákia és Románia ellen.

Még egy perc sem telt el a mérkőzésből, amikor máris vezettünk, Madaras bal keze sült el. Erre Zatovic válaszolt, messziről nagy gólt lőtt a kapunkba, amelyben ezúttal Nagy Viktor kezdett. A negyed közepén azonban gyönyörűen használtuk ki az emberelőnyt, Mezei középről lőtt a vendégek hálójába. Német Toni fórban kapufát lőve mutatkozott be, majd Zatovic szinte lemásolta első gólját, messziről zúdított hatalmas gólt a felső sarokba. Rögvest ezután Kolárik megszerezte a vezetést a szlovákoknak, bizonyítandó, bár a papírforma igencsak mellettünk szólt, szomszédaink jó csapatot alkotnak. Benedek Tibor fiai azonban gyorsan megmutatták, igazi klasszisok: Vámos lőtt gólt, majd pár másodperccel a negyed vége előtt Szivós Márton parádés találatával mégiscsak megnyertük az első felvonást.

Fehér sapkában a remek védőmunkát bemutató újonc, Manhercz Krisztián (Fotó: MTI)

Fehér sapkában a remek védőmunkát bemutató újonc, Manhercz Krisztián (Fotó: MTI)

Famera ötméretesből szépített, közben az újonc Lőrincz 10 perc után kipontozódott, kemény ellenfélnek bizonyultak a szlovákok. Varga Dániel középről gyönyörű gólt lőtt, visszavettük a vezetést (5-4). Brúder lövése kicsit meglepte a védelmünket, beakadt, de ezt követően Erdélyi szépen centerezett be, és Varga Dénes közelről bepattintotta a hatodik gólunkat. A nagyszünet előtt aztán duplázott, testvére, Dániel zseniális passzából (7-5).

A folytatásban megint Varga Dénes villant, óriási átlövéssel, és máris három góllal vezettünk. Zatovic újra villant, miközben a szlovákok fiatal kapusa, Kozmér kétszer is hatalmas bravúrt mutatott, majd a kapufa segítette hozzá a vendégeket ahhoz, meccsben maradjanak. Beragadtunk 8 gólnál, érezte is Benedek Tibor, valamit tenni kell, és jól nyúlt bele a meccsbe. Emberelőnyünk előtt időt kért, és Szivós szép akció végén vágta a játékszert Kozmér feje fölé. A záró nyolc percnek így 9-6-os magyar előnnyel várhatták a csapatok.

A fáradó szlovákok ellen Vámos zúdított gyors bombát a kapuba hat perccel a vége előtt, lassan nőtt a különbség, egyre biztosabbá vált győzelmünk. A közönség hangosan skandálva biztatta kedvenceit, akik parádézni kezdtek: Manhercz passzát Gór-Nagy értékesítette, már öt találat volt a két csapat között. Az utolsó percekhez közeledve összegezhettük, hogy azt láttuk, amit vártunk. Egy kísérletezésekkel teli mérkőzésen biztos győzelmet egy jól játszó, szép megoldásokat bemutató magyar válogatottól. A végén Vámos használt ki egy fórt, majd Varga Dénes újabb szenzációs lövést suvasztott az összeomló vendégek kapujába. A meccs során már a negyedik gólját érte el! A vége 13-6, könnyed győzelem, remek játék! Folytatás decemberben, Románia ellen, Miskolcon.

Szivós Márton (fehérben) egy góllal járult hozzá a magyar sikerhez (Fotó: MTI)

Szivós Márton (fehérben) két góllal járult hozzá a magyar sikerhez (Fotó: MTI)

Férfi vízilabda Világliga, selejtezők, A-csoport, 1. forduló:

Magyarország – Szlovákia  13-6 (3-2, 4-3, 2-1, 4-0)

Debrecen, Sportuszoda,  2500 néző

Magyarország: Nagy V.  – Madaras 1, Erdélyi, Szivós 2, Varga Dániel 1, Varga Dénes 4, Mezei 1. Csere: Decker A. (kapus), Gór-Nagy 1, Vámos 3, Lőrincz, Német, Manhercz.

Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Szlovákia: Kozmér  – Zatovic 3, Brúder 1, Seman, Famera 1, Balaz, Kolárik 1. Csere:  Maros Tkac, Marek Tkac, Durik, Kratochvil.

Szövetségi kapitány: Antonio Esteller Serrahima

Gól/emberelőny: 4/10 ill. 1/10

Gól/büntető: – ill. 1/1

Kipontozódott: Lőrincz (10. p.) ill. Brúder (30. p.)

A csoport másik mérkőzésén:

Görögország – Románia 15-8

 

Gy. Zs.

 

Kapcsolódó cikkek