2015 augusztus 09.

Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 vegyesen!

Verrasztó Dávid remek hajrát produkálva ezüstérmet szerzett 400 vegyesben a kazanyi vizes vébén. Az első helyet a japán Daiya Sato szerezte meg, a dobogó harmadik fokára pedig az amerikai Chase Kalisz állhat fel. A szám 26 éves Európa-bajnok magyar versenyzője egyéni csúccsal, 4 perc 9,9  másodperces eredménnyel ért célba.

Verrasztó DávidFotó: MTI

A délelőtti előfutamokban a magyarok közül elsőként Verrasztó Dávid ugrott a medencébe, a szám Európa-bajnoki címvédője egyéni csúcsát 71 századra megközelítve 4 perc 11,99 másodperces teljesítménnyel futamában és összesítésben is a második lett. A délutáni döntőben a rajtot nem kapta el a legjobban, az első 100 méter után a hatodikként fordult. Pillangóban és mellúszásban felzárkózott az élmezőnyre és 50 méterrel a vége előtt már a második helyen találta magát. Lendülete szerencsére kitartott a végsőkig, de sajnos ez most kevés volt ahhoz, hogy befogja a vezető Daiya Satot.

verrasztó csapatFotó: Index

“Nagyon örülök, soha nem úsztam még ilyen jól, szóval ez a legjobb, ami ma velem történhetett. Nem gondoltam volna, hogy Sato ennyit fog úszni, de szerintem nyolc emberből nyolc nem gondolta. Mellesleg ő a világbajoki címvédő 25-ösbe és 50-es medencében is, úgy hogy ez egy nem meglepő eredmény. Jól érzem magam és jól sikerült a versenyem. Új a környezetem, egész évben jól úsztam.”

verrasztóéremFotó: MTI

Verrasztó Zoltán, Dávid édesapja és edzője: „Végig a sírás kerülgetett… De megálltam. Nagyszerűen úszott Dávid, minden résztávon sikerült azt végrehajtania, amit megbeszéltünk. Nagyon fontos volt, hogy az idén több olyan versenyre is el tudott menni, ahol találkozott a nagy ellenfelekkel, a japánokkal is például, azaz igen sok versenyszituációban volt része, nem érhette semmilyen meglepetés. A hajrája pedig egyenesen lenyűgöző volt. Az idén nagyon jó csapat állt fel, én írom az edzéstervet, Molnár Ákossal pedig végrehajtják, ami párosítva Ákos szellemiségével kiváló eredményeket hoz, így ugyanis végre megszűntek az apa-fiú konfliktusok.”

Molnár Ákos, Dávid másik edzője: „Dáviddal nagyon sokat léptünk az idén előre. Ő elsősorban a versenyszituációkban volt gyenge, ha valami éles helyzet adódott, szinte mindig rossz döntést hozott. A nagy versenyeken már a rajtkőre lépés pillanatában lefagyott – ezen kellett szisztematikusan változtatnunk. Ez sikerült. Megmondtam neki: ő egy Európa-bajnok úszó, történhet bármi, jöhet ezután akármennyi kudarc, vagy abba is hagyhatja akár az úszást, ezt már senki nem veheti el tőle, azaz ne legyen kishitű, ne féljen a vereségtől, ő kiváló úszó, akinek nem kell semmitől sem tartania. És rengeteget gyakoroltuk a különböző versenyszituációkat, azt például, amit az utolsó ötvenen láttunk tőle, ezen a héten még külön gyakoroltuk, és fantasztikusan ment neki. Azaz én nem vagyok meglepve, hogy ezüstérmes lett – és ez óriási tartást ad neki Rióra.”

Végeredmény:

1, Daiya Sato                                                   4 perc 8,50 másodperc

2, Verrasztó Dávid                                 4 perc 9,90 másodperc

3, Chase Kalisz                                                4 perc 10,05 másodperc

N.V. / vizipolo.huHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek