2020 július 02.

Végső búcsút vettek Kárpáti Györgytől

A Farkasréti temetőben utolsó útjára kísérték csütörtök délután a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, dr. Kárpáti Györgyöt.

Fotó: MOB / Szalmás Péter

A Nemzet Sportolójától, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli tagjától a kormányzat, az állami sportvezetés nevében prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter, a MOB részéről Kulcsár Krisztián elnök, a Magyar Vizilabda Szövetség képviseletében Vári Attila, a szervezet első embere, míg a Ferencváros „színeiben” Gerendás György búcsúzott.

A katolikus szertartást Kozma Imre atya vezette, az esemény moderátora Vékássy Bálint, a MOB főtitkára volt.

Prof. dr. Kásler Miklós beszédében azt mondta: Kárpáti György megmutatta, hogy az emberi tehetség határa végtelen. Kiemelte, hogy a bajnok csapatjátékos volt, ami személyiségében is megmutatkozott, kimondottan társasági ember volt. A miniszter hozzátette: Kárpátinak igen nagy szíve volt.

Vári Attila arról beszélt, hogy Kárpáti György jókedélyű ember volt, aki mindenkit meg tudott nevettetni. „Ugratásaidnak ezúttal búcsút kell inteni” – fogalmazott a vízilabda-szövetség első embere. „Egy legenda vagy, aki ha hozzányúltál valamihez, arannyá változott” – mondta. Az olimpiai bajnok vízilabdázó sportvezető az is hangsúlyozta, hogy Kárpáti György kvalitása világhírű volt. „Motivációt, hitet, erőt adtatok Gyarmati Dezsővel közösen” – tette hozzá. Emlékeztetett: sportpályafutása alkalmával 162-szer játszott a nemzeti csapatban.

Gerendás György a Ferencvárosi TC részéről, mint egykori tanítvány búcsúzott; személyes megemlékezésként arról beszélt, neki mit jelentett Kárpáti György. Montreál bajnoka elmesélte, hogy ő úszóból lett vízilabdázó, és ebben Gyuri bácsi volt a mentora, ő fedezte fel tehetségét. Úgy emlékezett: „nincs rosz, amit egy kis humorral ne lehetne szebbé, jobbá tenni.”

A búcsúztatáson a család és tisztelők mellett részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja, Gy. Németh Erzsébet, Budapest főpolgármester-helyettese, továbbá számos olimpiai bajnok és érmes sportoló, többen a Nemzet Sportolói közül; a vízilabda, az olimpiai és a Fradi-család tagjai. A ravatalnál a Ferencváros vízilabdázói álltak díszsorfalat.

Kulcsár Krisztián az olimpiai család nevében búcsúzott „Gyurikától”.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök búcsúbeszéde ide kattintva olvasható…

Az 1952-es, helsinki olimpián 17 évesen akasztották Kárpáti György nyakába az aranyérmet, ezzel lett minden idők legfiatalabb vízilabdázó olimpiai bajnoka. Második aranyérmét az 1956-os, melbourne-i játékokon szerezte. Az 1960-as, római olimpián bronzérmet szerzett, de az 1964-es, tokiói tornán megnyerte harmadik olimpiai aranyérmét.

A három ötkarikás elsőség mellett 1954-ben, 1958-ban és 1962-ben Európa-bajnok is lett a válogatottal. A nemzeti csapatban 1969-ig 162 mérkőzésen szerepelt. A Ferencvárossal ötszörös magyar bajnok és kupagyőztes, a klub örökös bajnoka.

Visszavonulása után 1970 és 1980 között Gyarmati Dezső szövetségi kapitány mellett a válogatott edzőjeként dolgozott, részese volt a csapat 1976-os, montreali olimpián elért elsőségének. 1982-ben az egyesült államokbeli Fort Lauderdale-ben beválasztották a sportág halhatatlanjai közé, azaz a vizes sportok Hírességek Csarnokába. Melbourne és Budapest díszpolgára volt, 1994-től tagja, majd 2011-től elnöke volt a Halhatatlanok Klubjának, 2013-ban a Nemzet Sportolójává választották.

(MOB, MTI)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek