2016 augusztus 26.

Vannak-e fiataljaink és van-e csapatunk a tokiói olimpiára?

Bár még friss a riói élmény, megnéztük, hogyan állunk a tokiói olimpiára. Kik lehetnek azok a potenciális játékosok férfiválogatottunknál, akik odaérhetnek a négy év múlva esedékes játékokra. A helyzet lehetne jobb is…

tokio-2020-logo

Három rutinos, és három fiatal hálóőr

Nagy Viktor 36 éves lesz, míg Decker Attila 33 a tokiói játékokra valamint Bisztritsányi Dávid is krisztusi korba lép addigra. A kapusok között alternatíva még Lévai Márton (24), akit idén is a Debrecenben láthatunk védeni. Ő is már a bő válogatott kerethez tartozott ebben a ciklusban is. Megemlítendő, Vogel Soma neve is, aki 2014-ben U18-as világbajnok lett a magyar válogatott tagjaként, ő a Fradi másodikszámú hálőre jelenleg. Ide sorolandó Kardos Gergely is, a 21 éves portás 2013-ban megkapta a Szalay Iván díjat is, őt szeptembertől a Szolnokban láthatjuk Nagy Viktor mellett védeni.

Bajban lehetünk centerposzton:

A riói játékokon a Hárai Balázs-Kis Gábor páros volt a center duónk (utóbbi bejelentette visszavonulását). A bő keretben még Bedő Krisztián is harcolt a kiadó helyért, aki már 2013-ban felnőtt vb címet ünnepelhetett 20 évesen. Természetesen meg kell említeni Német Tonit is, akit már tavaly a bergamói világliga szuperdöntőjében is ott volt a csapattal. A fiatal játékos mindenképp esélyes a tokiói játékokra. Úgy mint Mezei Tamás vagy Tóth Márton, de utóbbi 34 éves lesz addigra. Talán ezen a poszton a leglyukasabb a magyar válogatott. Kell-e mondani, a legfontosabb poszt a vízilabdában…

Rutin, de főleg a fiatalság bekkposzton:

Nagy kérdés, hogy Gór-Nagy Miklós és Decker Ádám meddig folytatja vagy folytatják-e a válogatottban, hiszen előbbi 37, utóbbi pedig 36 éves lesz négy év múlva. Vannak fiataljaink is erre a posztra, elég csak Jansik Dávid nevét megemlíteni vagy Angyal Dánielét. A legtehetségesebb fiatalunk vitathatatlanul Nagy Ádám ezen a poszton, aki már kereten kívüliként több felkészülést is végigcsinált a Benedek-csapattal. A 18 éves játékos – mostani klubja az OSC – jelenleg az U18-as vb-n van Podgoricában.

El vagyunk kényeztetve kapásoldalon:

A magyar vízilabda, ezen a poszton mindig el volt kényeztetve. A csapat kapitánya, Varga Dénes Tokióban 33 éves lesz, míg a feltörekvő tehetség, Manhercz Krisztián 23 esztendős. Bátori Bence 28 évesen küzdhet a tokiói repülőjegyért. Erdélyi Balázs a szélen, Varga Dániel pedig átlövő poszton lehet ott négy év múlva, de vannak bőven fiatalok, akik nagy harcra kényszeríthetik a most Rióban szereplőket.

Van utánpótlás rosszkézoldalon:

Vámos Márton volt a csapat – egyik – legjobbja a most véget ért olimpián, Tokióban pedig a legjobb korban – 28 – lesz. Zalánki Gergő személyében úgy néz ki megtaláltuk a másik balkezesünket, ő most 21 esztendős. Ott vannak azonban a még fiatalabbak, elég csak Burián Gergőre a Vasas játékosára, vagy Vadovics Viktorra gondolnunk, akik most – még – az utánpótlás veresenyeken bizonyítanak, de hamarosan a felnőtteknél is szerepet kaphatnak.

Összegzés: 

Természetesen csak néhány nevet soroltunk fel, akik odaérhetnek a négy év múlva esedékes olimpiára. Láttuk, hogy a fiatalok mekkorát képesek fejlődni, akár fél év alatt is, így bárki előtt nyitva lehet az “ajtó”. A rutinos, jó játékosokra pedig mindig lehet támaszkodni, és valljuk be, van belőlük bőven a magyar mezőnyben.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek