2018 szeptember 04.

Utánpótlás: A görög titok nyomában

Az idei nyáron Görögország az U18-as világbajnokságot és az U19-es Európa-bajnokságot is megnyerte. Utánpótlás szinten tehát mindent bezsebelt, joggal vetődik fel a kérdés, vajon mi a siker titka, erről beszélt Dimitris Kravaritis az U18-as csapat trénere.

görögKravaritis

Dimitris Kravaritis az U18-as válogatott sikeredzője a nyárról elmondta: Jó eredményt vártunk az U19-es Eb-n, a ’99-es korosztályunkban nagy tehetségek vannak, akik már jó tapasztalatokkal bírnak és játszottak a felnőtt válogatottban is. Például: Nikolaidis megnyerte a Bajnokok Ligáját a Olympiakosszal és részt vett a vbarcelonai Eb-n. Az 2000-es korosztály azonban még számunkra is meglepetés volt Szombathelyen. Egy nagyon szoros mezőnyben, ahol legalább 7-8 csapat is odaérhetett volna aranyérmet szereztünk – tette hozzá.

A képzésről a szakember kiemelte: Görögországban nem gyűjtjük egy helyre a tehetségeket, ahogy a spanyolok teszik. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek eredményei az egyes klubokban, valamint a nemzeti csapatban végzett kiváló munkának köszönhetjük ezeket az eredményeket. Görögországban a klubedzők nagyon jó munkát végeznek. Az elmúlt 20 évben nagy külföldi szakemberek dolgoztak nálunk. Csak két nevet említenék: Alessandro Campagna és Nikola Stamenic nevét. Ez a tudás stabilitást adott nekünk. Az utóbbi években a coaching iskolánk előnyeit is élvezhetjük – mutatott rá.

Dimitris Kravaritis leszögezte: Nincsen titok, ezek a srácok mind jó fizikummal bírnak és tehetségesek. Keményen dolgoztak a saját klubjaikban. Az egyetlen titok a munka: vegyük például Aristidis Chalyvopoulos 2002-ben született és részt vett az U18-as vb-n és az U19-es Európa-bajnokságon. Valószínűleg ebben az évben elkezd pár percet játszani az Olympiakosz felnőtt csapatában is, de nagyon hosszú az út, hogy tényleg nagyon jó játékossá váljon – fűzte hozzá.

A végcélról pedig így vélekedett a szakember. Az olimpiai érem egy álom a görög vízilabdában, ennek kevés köze van a sikereknhez az ifjúsági szinten: a felnőtt vízilabda teljesen más. Néhányan az egy évvel ezelőtti U20-as csapatból elkezdtek játszani a felnőtt válogatottban például Nikolaidis és Skoumpakis, de ez a lépés nem valami természetes, vagy könnyű. A technika és a taktika mellett az edzőknek másokat is tanítaniuk kell, mint például a megfelelő gondolkodásmód vagy a csapatjáték. Ha az olimpiai aranyéremet nyer a felnőtt csapat az nemcsak a játékosok és a szövetségi kapitány érdeme lesz, hanem az egész görög vízilabdáé – fejezte be Dimitris Kravaritis.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek