2015 április 01.

Úszás: Titkos tervei vannak Olasz Annának

Három válogatón át vezet a magyar hosszútávúszók útja Kazany felé.

olasz-anna mti01

Fotó: MTI / Kovács Anikó

A Szegeden született és második éve az arizonai egyetemen tanuló Olasz Anna megelégedne azzal, ha a kazanyi világbajnokság 10 kilométeres nyílt vízi úszóversenyében bekerülne az első tíz közé, de vannak titkos tervei is, amelyek a VB mellett már a Riói olimpiával is kapcsolatosak. A még csak 21 esztendős versenyző energiaháztartása egészen különleges lehet, máskülönben aligha tudta volna kihagyni a téli pihenőjét, és megállás nélkül teljesíteni az edzések, valamint két versenyrendszer – az amerikai egyetemi és a hazai szövetségi – feladatait.

„Két könnyített terhelésű, fogjuk rá, lazább héttől eltekintve tavaly óta folyamatosan edzek és versenyzek, még Karácsonyra is kaptam feladatot Dan Keslertől, az amerikai edzőmtől. Eddig az egyetemista csapatom tagjaként 500, 1000 és egymérföldes gyorsúszó versenyeken indultam, de 400 vegyeseket is úsztam. Sokkal jobbnak érzem magamat annál, mint amilyen tavaly ilyenkor voltam, és ez csak erősíti a pozitív gondolkodásmódomat. Nagyon várom már az első nyílt vízi Világkupa versenyemet, amelynek április 18-án az egzotikus Új-Kaledóniai (Franciaországhoz tatozó – a szerk.) Nouméa ad otthont. A java viszont csak az után következik. Egy olyan időszak, amely versenyzői pályafutásom legnehezebb és legkritikusabb négy hónapjának ígérkezik.” – nyilatkozta Arizonából Olasz Anna a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

A „java” a FINA 10 kilométeres Világkupa sorozatának május 2-i cozumeli (mexikói) negyedik erőpróbájával kezdődik, majd június 20.-án Balatonfüreden, egy héttel később pedig a portugáliai Setubalban újabb VK versenyekkel folytatódik. Ezek így sorjában egyben a világbajnoki részvételre pályázó magyar hosszútávúszók válogató versenyei is. A nagy kérdés ezúttal is az, hogy a 10 kilométeres „olimpiai” versenyszámban ki érdemli ki az indulás jogát, és ezzel annak a lehetőségét is, hogy olimpiai kvótát szerezzen. Ha semmi sem jön közbe, a mexikói vizeken mindezidáig először küzd majd meg egymással Risztov Éva, Olasz Anna, harmadik „ászként” pedig a tavalyi junior világbajnokságon aranyérmet nyert Kiss Nikoletta.

„Már most is a kettős tétnek megfelelő a motivációs szintem. Jobb csak akkor lehetne, ha olykor  itt lenne mellettem Fekete György, a szegedi „mentális trénerem”, aki nagyon jól ismeri a nyílt vízi úszás feladatait és buktatóit. Ráadásul Gellért Gáborral az edzőmmel, a válogatott szövetségi kapitányával is csak a Világkupa versenyeken fogok találkozni, akivel hol telefonon, hol levelezve tartom a kapcsolatot. Nem kell félteni, így is boldogulni fogok. Eddig sem zavart, hogy nem vagyok benne az otthoni körforgásban, mert így Arizonában csak magammal kell foglalkoznom.”

Anna 2 éve a világbajnokságon ötödik lett a 10 kilométeren, ott, ahol az olimpiai bajnok Risztov Éva kilencedikként ért a célba. Tavaly a berlini Európa-bajnokságon Risztov bámulatos hajrával ezüstérmes lett, hárommal mögötte Olasz az ötödik helyet szerezte meg.

„Számomra a kazanyi küldetés sikerét az jelentené, ha a 10 kilométeren bekerülnék az első tíz helyezett közé. A két évvel ezelőtti ötödik helyem megismétlődését már most aláírnám. De vannak titkos terveim is, amelyek titkosítását csak a világbajnokság és az olimpia oldhatja fel.”

Londonban az egy országból induló versenyzők számát szabályzó – kikerülhetetlen – előírás miatt nem indulhatott el. Akkor, 18 évesként azzal vigasztalták, hogy lesz még bőven lehetősége, a biztatás azonban nem igazán nyugtatta meg.

„Én nem szeretném még egyszer azt hallani, hogy „bőven van még időd, a következőre biztos majd kijutsz.”  Hatalmas lelkesedéssel és boldogan végzem a munkámat, többet aligha adhatnék bele. Az a szerencsém, hogy imádom az úszást, és ameddig ez az érzés fog eltölteni, ott leszek a nyílt vízi versenyeken. Talán még 2020-ban Tokióban is, de nem úgy, hogy a kimaradt Riói olimpia után adatik meg számomra először a nagy lehetőség”. – nyomatékosította az elhatározását Olasz Anna.

Arizonába is eljutott annak a híre, hogy élete első felnőtt versenyén egy termetes kínai alaposan elintézte Kiss Nikolettát. Olasz Anna, aki már maga is volt szenvedő fél, nem ijesztgetésképpen ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy a nyílt vizeken ennél durvább dolgok is megesnek…

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay PéterHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek