2016 március 19.

Úszás: Sarapova világbajnok honfitársa is meldoniummal bukott le

A január elseje óta tiltólistán lévő meldoniummal akadt fenn a doppingvizsgálaton Julija Jefimova, az oroszok világ- és Európa-bajnok úszója.uszas

A 23 esztendős sztárnak korábban már volt doppingvétsége – 2013 novembere és 2015 februárja között nem versenyezhetett –, így örökös eltiltásra is számíthat.

A mellspecialista a 2012-es londoni olimpián 200 méteren bronzérmes volt és az augusztusi riói ötkarikás játékok egyik esélyesének számított. Jefimovának négy vb- és három Eb-aranya van.
Visszatérése után, a tavalyi kazanyi vb-n megnyerte a 100 méteres mellúszást és harmadik volt 50 méter mellen.

A meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) múlt pénteken jelentette be, hogy világszerte 99 sportoló bukott meg meldonium használata miatt, de neveket nem említett.

Marija Sarapova, az oroszok világsztárja maga közölte, hogy a januári ausztrál teniszbajnokságon meldoniumot mutattak ki a szervezetében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az ország sportvezetését tette felelőssé az orosz sportolók körül kirobbant doppingbotrány miatt.

MTIHozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek