2015 július 08.

Úszás: Kenderesi Tamás volt az Ob meglepetésembere

A 200 méter pillét megnyerte az ob-n, a világ idei második legjobb idejével. Egyszer már lemondtak a 19 éves úszóról, Kazanyban bizonyíthat, hogy korai volt.

kenderesi-Tamas01

Fotó: facebook.com

Tari Imre úszóedző tíz éve úgy örökölte meg tanítványként Kenderesi Tamást, hogy a pécsi kollégája tehetségtelennek tartott kezdőként egyszer csak lemondott róla. Tavaly derült ki, hogy a „leadó” rossz, vagy elhamarkodott döntést hozott. Az alig ezer lakosú Aparhantiból (bonyhádi járás) származó és oda ma is visszajáró ifjú sportember ugyanis előbb az ifjúsági Európa-bajnokságot, majd nem sokkal később Debrecenben – Biczót és Cseh Lászlót is megelőzve – a felnőtt bajnokságot is megnyerte.  Mi más következhetett volna ezután, mint egy ifjúsági olimpiai aranyérem, amely annak idején csak azért nem kapott értékét tükröző visszhangot, mert a Nanjingban duplázó és korosztályos világrekordot is döntő Szilágyi Liliána mindent vitt…

Az első felnőtt világbajnoksága előtt álló Kenderesi Tamás neve – az „átvevő” Tari Imre munkáját dicsérve – a szombaton zárult győri országos bajnokság után a 200 méteres pillangóúszás 2015-ös világranglistájának második helyén olvasható. Ehhez egy szédületes, csupán 1 perc 54.79 másodpercig tartó pazar „sprint” kellett, amelyre az igazat megvallva a 19 éves tehetség mestere sem számított…

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (amelynek vezetője a vízilabdázó olimpiai bajnok Vári Attila – a szerk.) színeit képviselő kivételes tehetség egyelőre nem örvendezhet olyan nagyszerű és tágas vízfelületű uszodának, amellyel Debrecen, Hódmezővásárhely, vagy éppen Székesfehérvár büszkélkedhet. Jövőre talán már Pécsen is másképpen lesz, jelenleg viszont az a helyzet, hogy a világranglista második helyezettje az edzéseken olykor öt klubtársával kénytelen megosztania a pályáját.

„Nem mondhatnám, hogy Tamás eddigi pályafutása egy a sok közül. Az ifjúsági Európa-bajnokságot úgy nyerte meg, hogy az volt az első válogatott szereplése, a Kínában megrendezett ifjúsági olimpiára pedig úgy utazott el, hogy azt megelőzően csupán egyszer ült repülőgépen. Talán a mi „vidékiségünkkel” is magyarázható, hogy a tavalyi mesterhármasa után sem lett felkapott médiaszereplő, de erre soha nem panaszkodott. Pedig a céltudatossága, és a kitartása példamutató. Eddig egyszer sem nyúlt mellé, amikor a következő célját kijelölte. A maga állította mérce mindig ott volt, ahol éppen állnia kellett. A győri eredmény után is mértéktartóak leszünk, de egy jó helyezést mindenképpen megcéloznánk a kazanyi világbajnokságon. Azért is, mert az idei csúcsverseny ugródeszka lehet a számára, ami Tamást jövőre Rióban már egy dobogós helyre repítheti” – mondta a Telekom Sporthír Szolgálatot tájékoztató Tari Imre (61).

Érdekes adalék a történetben, hogy évekkel ezelőtt, amikor Tamás még általános iskolás volt, odaállt Kiss László szövetségi kapitány elé, és azt próbálta megtudni tőle, hogy miként lehet belőle igazán nagy úszó. Vélhetően Egerszegi Krisztina egykori sikerkovácsától is hasznos tanácsokat kapott…

Tari Imre szerint Tamás alkata kísértetiesen emlékeztet a háromszoros olimpiai bajnok Michael Gross megjelenésére, noha az egykor még nyugatnémetként megismert úszó 201 cm magasra nőtt, míg a pécsi úszó egyelőre „csak” 185 centiméteres. Gross egykor azért kapta az „Albatrosz” becenevet, mert a kitárt karjainak „fesztávolsága” 213 cm volt. Tamás ebből a szempontból már közel jár nagy elődjéhez, az viszont csaknem biztos, hogy a magyar úszó a 46-os lábméretével – Tari szerint az „uszonyaival” – veri Los Angeles és Szöul aranyérmesét.

„A győri bajnoki címvédés előtt néhány nappal Tamásnak még a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnáziumának diákjaként az érettségi vizsga „távjait” kellett megtennie. Alig hogy kifújta magát, jött az újabb próbatétel, amelyet sokáig nem fogunk elfelejteni. Egy újabb egyéni rekord persze új fejezetet nyithat. Győrben, amolyan „Gyurtásan”, 28.6 mp alatt tette meg az utolsó 50 métert, amire tudomásom szerint legfeljebb ketten vagy hárman képesek az egész világon. Ha ezek után a második és a harmadik hossz eredményét 29 mp körüli időre tudjuk beállítani, akkor nagy dolgok következhetnek. Tamást már jegyzik a nemzetközi úszósportban, de nem szabad elfelejteni, hogy Kazanyra az amerikaiak és az ausztrálok is felszívják majd magukat. Vasárnaptól Balatonfűzfőn az edzőtáborban mi is ezt fogjuk tenni” – mondta befejezésül Tari Imre, aki a nyolcvanas években a sokszoros magyar bajnok mellúszó Kovács Juditnak, majd a paraúszó vb-érmes Kovács Ervinnek is a mestere volt.

Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter / Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek