2015 július 05.

Úszás: Kapás Boglárka nagyszerű Ob-t zárt!

Négy egyéni és négy váltógyőzelemmel Kapás Boglárka bizonyult a mezőny legeredményesebb résztvevőjének az úszók szombaton zárult győri országos bajnokságán.
kapas bogi musz
A befejező napon a női vegyesváltóban újabb BVSC-stafétát hozott be az első helyre, így összesen nyolc arannyal zárt, s övé lett a legjobb női versenyző címe, edzője, Nagy Péter is átvehette megérdemelt különdíját. A zuglóiak végeztek az éremtáblázat élén is, 12 elsőséggel.
Hat egyéni aranyéremmel emlékezetessé tette a Győrben első alkalommal megrendezett úszó ob-t a hazai medencében versenyző Jakabos Zsuzsanna is, míg a férfiaknál a sokadik virágzását mutató Cseh László kilenc éremmel (3 arany, 4 ezüst, 2 bronz) zárt, amiből hetet egyéni számokban szerzett, eddigi pályafutását tekintve pedig immár 96 magyar bajnoki címnél jár.
Bernek Péternek a szombati program keretében húsz percen belül kellett teljesítenie a 400 méter vegyest és az 1500 méter gyorsot is: előbbit megnyerte, utóbbiban a 6. helyen zárt.
“Ki akartam próbálni, mit tudok négyszáz vegyesen, ezerötszázat pedig elég sokat úsztam eddig, az előfutamban 15:38-at jöttem, azaz annyira nem vagyok rossz állapotban” – összegzett a BVSC klasszis úszója.
A 30 hosszos viadal országos bajnoki címét a nyíltvízi úszók között is egyre jobb eredményekkel előrukkoló Rasovszky Kristóf nyerte, bár a falat az olasz résztvevők legnevesebbike, a korábban Eb-ezüstérmes Samuel Pizzetti érintette meg elsőként (15:24.45). Igaz, ideje csaknem 12 másodperccel volt gyengébb, mint egy napja Gyurta Gergelyé, aki a reggeli úszógyorsaságát tesztelte az előfutamban (15:12.55), de visszalépett a finálétól.
A 400 méter vegyes krónikájához tartozik, hogy a Bernek Pétert végig szorongató ifjúsági olimpiai bajnok Grátz Benjáminnak szintén sikerült teljesítenie az olimpiai induláshoz előírt A szintet.
A nőknél Sebestyén Dalma 50 méter mellen aratott sikerével indult a nap, amely aztán Jakabos Zsuzsanna újabb aranyainak jegyében telt: a győri versenyző magyar bajnok lett 50 méter gyorson, majd 400 méter vegyesen is diadalmaskodott. Jakabosnak ez volt a hatodik egyéni bajnoki címe, ebben a tekintetben ő lett az ob legeredményesebbje.
“A négyszáz vegyesre már rettenetesen elfáradtam, azt hittem, sohasem lesz vége – mondta a viadal után. – Ma igazából az ötven gyorsra figyeltem, mert azt egyszerűen imádom, utána már mindenem fájt, de végül is valahogy csak sikerült elsőként beérnem.”

A férfiak 50 méteres hátúszó számát Bohus Richárd nyerte. A 2012-es debreceni Eb-n emlékezetes módon, hármas holtversenyben bronzérmes békéscsabai úszó tavaly súlyos vállsérülést szenvedett, miközben az arizonai egyetemi csapat tagjaként tréningezett.

“Amerikában szeretnek izmot pakolni az emberre, engem is súlyzóztattak ezerrel, de a vállam nem bírta, leszakadt a porc. Ez azonban csak utólag derült ki, mert még úszás közben sem vettem észre, csak amikor a négyszázadik méternél a vér elöntötte az izmot, majd szinte szét is vágta… Egy teljes évet kihagytam, az alatt csak futottam, azaz a lábaim már most is nagyon bírják a terhelést, viszont a karjaimmal még akadnak gondok, mivel az idei szezonban a klasszikus alapozás kimaradt. Őszintén szólva nem bánom, hogy nem megyek Kazanyba, mert alapozás nélkül azért nem lenne igazi a vb” – nyilatkozta.

A vegyesváltók versengését a férfiaknál a Kőbánya SC négyesfogata nyerte; az esemény végén a klub vezetőedzője, Turi György vehette át a legeredményesebb utánpótlás-nevelőnek járó elismerést. A női vegyesváltóban a Kapás Boglárkát is felvonultató BVSC diadalmaskodott.

Az ob szombati bajnokai:

férfiak:
1500 méter gyors: Rasovszky Kristóf (Balatoni ÚK) 15:40.19 p
50 méter hát: Bohus Richárd (Békéscsaba) 25.75 mp
400 méter vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 4:16.24
4×100 méter vegyes: Kőbánya SC (Telegdy Ádám, Horváth Dávid, Pulai Bence, Pulai Vince) 3:42.28

nők:
50 méter gyors: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 25.37 mp
50 méter mell: Sebestyén Dalma (Hullám-Fehérvár) 32.22
400 méter vegyes: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 4:42.23
4×100 méter vegyes: BVSC-Zugló (Böszörményi Bettina, Kardos Viktória, Fodor Flóra, Kapás Boglárka) 4:17.03

különdíjasok:
Legjobb férfi versenyző: Cseh László (Eger)
Legjobb női versenyző: Kapás Boglárka (BVSC)
Legjobb győri versenyző: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE)
Legjobb férfi versenyző edzője: Plagányi Zsolt (Eger)
Legjobb női versenyző edzője: Nagy Péter (BVSC)
Legeredményesebb utánpótlás-edző: Turi György (Kőbánya SC)

MTI / Sz. B.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek