2016 június 28.

Új, fedett versenymedence épülhet Székesfehérváron

Új, fedett versenymedence épülhet Székesfehérváron a Csitáry G. Emil Uszoda mellett az úszó- és vízilabdasport helyi körülményeinek javítása érdekében – jelentette be Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Cser-Palkovics András polgármester kedden, létesítmény-bejárással egybekötött sajtótájékoztatójukon.uszas

Gyárfás Tamás hangsúlyozta, hogy a jövő évi budapesti vizes világbajnokság egyik kiegészítő helyszíne is lehet a város, miután több ország jelezte már, a fővároshoz közeli nyugodt felkészülési helyet keres. Hozzátette, amennyiben a létesítmény harmadik medencéje is elkészül, a jövőben akár Székesfehérvár is alkalmas lehet egy-egy világverseny megrendezésére csakúgy, mint a jövő héten Hódmezővásárhely, ahol junior úszó Európa-bajnokságot rendeznek.
Az elnök szerint a Jövő Bajnokai Program révén tovább fejlődik a sportág a városban, a szövetség mindenben igyekszik segíteni. Nagy örömnek nevezte, hogy a programnak is köszönhetően Sebestyén Dalma személyében úszó olimpikonja is van a városnak.

Cser-Palkovics András polgármester az MTI kérdésére közölte: a sportkomplexum második fedett medencéjét szeretnék mielőbb megépíteni, ehhez a forrást már keresik. A TAO-rendszert próbálják igénybe venni, az önerőt és a későbbi üzemeltetést is a város állná – tette hozzá.

Jelezte, amint a forrás rendelkezésre áll, várhatóan két év alatt megépül az új medence.

Beszélt arról is, hogy az új versenymedence a strand területén egy új épületben kapna helyet és összekötnék a jelenlegi fedett uszodával. Így a végeredmény három – két fedett, egy nyitott, de télen fedhető – medence és jelentősen megnövekedő vízfelület lenne.

A városvezető megjegyezte, hogy a meglévő uszoda felújítási munkálatai is hamarosan megkezdődnek a város operatív programjából: a jelenleg tervezési szakaszban lévő beruházás során energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások felhasználását valósítanák meg. Ezen kívül a strandra kültéri csúszdákat is terveznek telepíteni, hogy nyitott élményfürdőként is funkcionálhasson a nyáron nyitott medence.

Cser-Palkovics András elmondta még, hogy a szövetség Jövő Bajnokai Programja keretében tavaly közel 30 milliós, idén további 13 millió forintos fejlesztést végeztek, illetve végeznek a fedett uszodában.

Bozai István városgondnok közölte, a szövetségi támogatásból tavaly a strandmedence felületét fóliával burkolták, így egy modern, feszített víztükrű medence jött létre. Emellett digitális iramórát is beszereztek.

Idén a fedett medence rajtköveit teljesen felújítják és egy új elektronikus úszó időmérő berendezést vásárolnak.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek