2020 január 31.

Tokió 2020: egy magyar lehet ott az olimpián műugrásban

A műugróknál Bóta Botond egyedüli magyarként próbálja meg kiharcolni a tokiói olimpián való részvételt.

Egyéniben 30 induló lehet majd ott Tokióban, a tavalyi, kvangdzsui világbajnokságon a legjobb 12 már biztosította részvételét, az azt követő kontinensbajnokságokról pedig további versenyzők jutottak ki az ötkarikás viadalra.
Bóta indulása az április 21. és 26. között az olimpiai tesztversenyen, egyben világkupán dől el: ahhoz, hogy biztosan kvótához jusson, a középdöntőbe, azaz a legjobb 18-ba kellene kerülnie, ami óriási bravúrnak számítana. Amennyiben ennél hátrébb végez, akkor is lehet esélye, a párosok összetétele miatt.

A 2016-os riói olimpián toronyugrásban Kormos Villő képviselte a magyar színeket, majd egy évvel később a hazai rendezésű vizes világbajnokságon még rajthoz állt Gondos Flórával párban, az ő visszavonulásukkal azonban egy fejezet lezárult a sportág hazai történetében.

MŰUGRÁS
——-
Összlétszám: 136 fő, 68 nő és 68 férfi
Versenyszámok: mindkét nemnél 4-4 – 2 egyéni és 2 páros – szám (3 méteres műugrás, toronyugrás, 3 méteres szinkronműugrás, szinkrontoronyugrás)
Indítható versenyzők egy országból: mindkét nemnél maximum két egyéni és egy páros versenyszámonként, Japán mind a négy párosszámban rajthoz állíthatja kettősét és a négy egyéni számban is automatikusan övé egy-egy kvóta

Kvalifikációs rend:
A műugrók számára már csak az áprilisi tokiói tesztversenyen nyílik lehetőség arra, hogy kvótát szerezzenek az olimpiára.Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.