2020 szeptember 26.

Tokió 2020 – A szervezőbizottság csökkentené a hivatalos vendégek számát

A jövő év nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottsága azt javasolja, hogy 10-15 százalékkal csökkentsék a játékokra érkező külföldi küldöttségek tagjainak létszámát és ugyanilyen arányban korlátozzák a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztviselőinek jelenlétét.

Az indítvány része annak a biztonsági intézkedéscsomagnak, amelyet a koronavírus-járvány miatt a szervezők a japán kormánnyal és a NOB-bal együttműködve alakítanak ki, és amely decemberre ölthet végleges formát.
A Kyodo hírügynökség pénteki jelentése szerint a szervezőbizottság a hivatalos vendégsereg létszámának erős korlátozásával nemcsak a vírus terjedésének kockázatát akarja csökkenteni, hanem mérsékelni próbálja az ötkarikás játékok késése miatt megnövekedett pénzügyi veszteségeket is. A további javaslatok között van például a sportlétesítmények takarékosabb megvilágítása és díszítése, s az olimpia nyitó- és záróünnepségére meghívandó tisztviselők számának csökkentése.

Az illetékesek hét közben nyilvánosságra hozott elképzeléseinek sorában szerepel annak a lehetőségnek a megteremtése is, hogy az olimpiára érkező sportolók mentesüljenek a kéthetes karantén szükségessége alól. A versenyzőkre kötelező tesztelés vár ugyan az országba lépés és az onnan való távozás előtt is, emellett utazási korlátozásokat rendelnének el számukra Japánon belül, de karanténra nem köteleznék őket.

A szervezőbizottság tervezete szerint a hazai sportolókra és a Japánban élő külföldiekre is vonatkoznak majd a szabályok, melyek részletes kidolgozása folyik. Az intézkedések a világjárvány közepette szükségesek ahhoz, hogy az olimpiát a jövő nyáron, július 23. és augusztus 8. között meg tudják rendezni a japán fővárosban.

(MTI)Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek